Živa zemlja 05.10.2017. 22:32. Zadnja izmjena: 05.10.2017. 22:32.

Obrani vinogradi

Grožđe je odoljelo tuči i mrazu, više nego smo se nadali

Specifična je ovogodišnja vinogradarska sezona. Zbog proljetnog mraza u vrijeme pupanja i cvatnje loze, a kasnije i zbog tuče koja je kao neželjena gošća obilazila međimursko vinogorje, vinogradari se nisu nadali dobrom. No, već krajem kolovoza kad se krenulo u berbu, raspoloženje se velikim i malim vingoradarima vratilo jer... rezultati nisu očekivali ni najveći optimisti.

Alen Zadravec, voditelj vinogradarske proizvodnje koji ima pregled nad "najvećim falatom" međimurskog vinogorja, nad gotovo sto hektara vinograda    Agromeđimurja, te kaže da se ima što brati i tamo gdje je vinograd pohodila tuča:

- Do pretprošlog tjedna u vinogradima Agromeđimurja pobrali već više od 300 tona, a godina je stvarno specifična. Zamislite, 30. i 31. kolovoza brali smo na jednom položaju uz ranije sorte čak i gaševinu! Evo tu, na ekonomiji u Železnoj Gori nismo računali s dobrim urodom zbog tuče, a presudan je bio taj položaj redova u odnosu na smjer tuče, nije rod kao optimalne godine, štete ima, ovisno o položaju kreće na nekim tablama od 30 % na više, ali nije katastrofalna, jer tučom ipak nije zahvaćen široki pojas vinogorja. Računamo da ćemo do 10. listopada završiti s berbom. Rizično je, ali ostavili smo na Tkalecu traminac na tri hektara za predikat, hoćemo li ga i dobiti, ovisi o nebu, ne o nama. 

Damir Ramić prošlog je tjedna uz muljaču i prešu na svom obiteljskom vinogradarskom gospodarstvu u Železnoj Gori dočekivao transport grožđa iz Tupkovca, gdje mu je najveći vinograd. Bio je dobrog raspoloženja, jer imalo se što sipati u muljaču, ali ne sa svih položaja koje ima:

- Moramo biti zadovoljni urodom koji imamo. Pa bilo je mraza, tuče, sad se moramo boriti i s tom "zlatnom žuticom"...Za ovu godinu ćemo za tu berbu, za druženje s prijateljima, ostaviti nešto na Tkalecu. Hoće li biti kasna, ledena ili već kakva, svejedno je, ja je zovem "božićna berba" i nije mi toliko do predikata koliko do toga da se svi koji dolaze tijekom godinu u pomoć okupe i druže u predblagdanskom veselju.