Živa zemlja 16.05.2017. 22:22. Zadnja izmjena: 17.05.2017. 07:21.

Belica

I dalje je višak krumpira lakše istovariti u susjedovu šumu?

Krajem mjeseca travnja Općina Belica organizirala je za svoje poljoprivrednike zbrinjavanje otpadnog krumpira - tehnološki višak preostao nakon pražnjenja skladišta sakuplja se na prostoru tvrtke Dodlek Agro, koja preuzeti krumpir prevozi do bioplinske energane u Bjelovar. Općina tvrtki plaća 40 kuna po toni za troškove prijevoza, a za same poljoprivrednike zbrinjavanje je besplatno.

- Obavijesti su išle pismenim putem, i na našim internetskim stranicama i osobno smo ljude uputili kako da zbrinu višak. I dobro su to prihvatili - do sad je prikupljeno 600-tinjak tona, još toliko očekujemo, i mislili smo da smo problem riješili, pojašnjava belički komunalni redar Tomica Ciceli.

No, neodgovorni pojedinci i dalje biraju (što sami misle da je) prečac, pa otpadni krumpir radije istovaruju u - susjedovu šumu. Oko tone i pol krumpira za sad nepoznati počinitelj je, pokazuje Ciceli, još u vrećama izbacio na parcelu čiji se vlasnik tek treba utvrditi. Ni krivom ni dužnom, na njemu će biti da otpad pravilno zbrine, u protivnom ga čeka novčana kazna. - Općina će svakako pomoći u zbrinjavanju, ali svima je to nepotrebni trošak i oduzimanje vremena. Neki i dalje misle da mogu po svojem, a to rade isključivo sebi na sramotu, oštar je Ciceli.

Još jednom poljoprivrednike upućuje da otpadni krumpir odlažu kako je organizirano u Belici, ili pak u kompostani u Prelogu, gdje na godinu mogu odvesti do 8 tona krumpira.