Živa zemlja 12.05.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 19.04.2016. 10:35.

Posjet mađarskoj Baranji

I mađarski vinari ovog vikenda stižu na Urbanovo 2015.

Predstavnici Međimurske županije i Udruge vinogradara i vinara Međimurske županije "Hortus croatiae" su, kao predstavnici Organizacijskog odbora manifestacije Urbanovo 2015., posjetili mađarsku pokrajinu Villany. Ova vinska baranjska regija sinonim je proizvodnje božanskog pića u susjednoj zemlji, jednako kao Međimurje u Hrvatskoj. Obilazak vilanjskog Centra za turizam i vinarstvo i triju vinarija Vylyan, Bock i Polgar organizirao je Zoltan Gyorffy, čiji je tečan govor hrvatskog jezika uvelike pomogao da sva izlaganja i odgovori na pitanja budu precizno izloženi. Sve strane su prilikom susreta, a osobito gradonačelnik Villanyja Gyula Takats, zahvalile i prisutnoj konzulici Vesni Haluga na posredovanju u dogovorima posjeta.

S međimurske strane u Mađarskoj su bile mlade snage ovdašnjih vinarskih obitelji: Tea Dvanajščak, Tatjana Hažić, David Štampar, Petar Kocijan, Martin Novak, Robert Horvat, Marko Cmrečnjak i Mihael Frančić iz Agromeđimurja, uz pratnju zamjenice župana Sandre Herman te Vjerana Vrbanca i Marka Puškadije iz Organizacijskog odbora Urbanova 2015.

Iskustva su dragocjena. Domaćini u vinarijama približili su svojim gostima povijest vinarstva regije, sorte kojima su posvećeni, način rada i držanja vina, ustroj i način rada Udruge vinske ceste Villansyklos. Proizvodnju karakterizira dominacija crvenih vina, čak 85 posto, i plasman na domaće tržište s udjelom od 70 do 85 posto. Ostatak se izvozi u Kinu, Njemačku i skandinavske zemlje Dansku, Norvešku i Švedsku. Na lokalnoj razini postoji sustav ispitivanja kvalitete prema kojem organoleptičke komisije procjenjuju da li se vinima može pripisati puna kakvoća vilanjske regije, a potom se druga razina procjene obavlja u Budimpešti. Uz pomoć europskih fondova vinarije su uspjele opremiti svoje podrume drvenim bačvama i osuvremeniti mehanizaciju.

Sami grad Villany ima 3 tisuće stanovnika i isto toliko turista vikendima te kad održavaju vinske manifestacije - a to je jednom mjesečno. Bilježe 30 tisuća noćenja u godini isključivo na osnovi vinskog turizma kojem su se potpuno posvetili, a u toj službi je i gradski mobilijar. Također novcem iz EU fondova izgradili su moderno zdanje Centra za turizam i vinarstvo, opremili ga pozornicom i uredili trg na kojem su postavljene drvene kućice i sjenice koje ljude štite od sunca upravo zahvaljujući posađenoj lozi.

Šest vilanjskih vinarija će od petka do nedjelje, 15. do 17. svibnja, na Urbanovom predstavljati Udrugu vinske ceste Villansyklos. Publika u Štrigovi će sigurno sa zanimanjem kušati njihova vina.

Više fotografija s posjeta pokrajini Villany pogledajte OVDJE.

Izvor: 3133