Živa zemlja 26.05.2017. 22:12. Zadnja izmjena: 26.05.2017. 22:18.

Zebanec Selo

Ivan i Kata Horvat: Oboje smo djeca sa sela i najsretniji smo u seoskom dvorištu

Ivan Horvat (74), rodom iz Zebanec Sela, i njegova supruga Kata (72) iz Ogulina upoznali su se u Rijeci. Ondje su proveli najveći dio svog života i zasnovali obitelj, a prije 20 godina donijeli su odluku o preseljenju u Ivanov rodni kraj. Stan u Rijeci zamijenili su obiteljskom kućom s velikim dvorištem koje nastoje iskoristiti na najbolji mogući način. - Oboje smo djeca sa sela i naučeni smo raditi. Sve što možemo sami uzgojimo. Tako smo sigurni što mi i naša djeca jedemo, objasnili su supružnici Horvat.

U prednjem dijelu dvorišta pažnju privlači besprijekorno uređen, velik vrt prepun raznog povrća – od luka, krumpira, blitve, paprike, radiča do salate koja je, objašnjavaju naši sugovornici, ove godine posebno rodna. Stražnji dio velikog dvorišta rezerviran je za životinje. - Hranimo svinje, kokoši, patke, zečeve, a imamo i našeg ljubimca psa, nabrojio je naš sugovornik. Na pitanje kako se nose s tolikom posla, spremno odgovaraju:

- U braku smo već 52 godine. Tajna uspješnog braka krije se u podjeli poslova. Mi uvijek sve radimo zajedno. Kod nas se ne može dogoditi da jedan radi, a drugi sjedi i besposličari. Dok je jedno u vrtu, drugi kosi travu ili hrani životinje. U dvoje je ipak sve ljepše i lakše, nasmijano kaže Kata Horvat.