Živa zemlja 12.10.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 15.07.2016. 12:34.

Iz 300 godina starog podruma izlaze tri najbolja vina Hrvatske

Na imanju obitelji vinogradara i vinara Franje Lovreca u Svetom Urbanu ovih je dana radno, ali ne samo zbog obaveza u vinogradu, već i onih građevinskih. Njihov podrum star preko tristo godina, posljednji zidani vinski podrum te starosti u Međimurju, izgubio je na nekoliko mjeseci svoj pretprostor u kojem su domaćini uredili svojevrstan vinski muzej.

Zbog derutnosti objekta, Lovrecovi su se posvetili njegovoj sanaciji, pa će u poslu vrijednom preko dvjesto tisuća kuna vjerojatno biti do polovice iduće godine. Osim što je to po prirodi građevinski posao, čini se da će biti i istraživački jer čini se da imanje leži na pravom malom izvoru povijesti Sv. Urbana.

-Na mjestu na kojem smo mi nekada je bila mlinarova klet, a dio ovog brijega zvao se Pernjak. S obzirom da ćemo sada adekvatno urediti manji etno i vinski muzej, pozabavit ćemo se i istraživanjem povijesti pozicije na kojoj živimo, za što ćemo angažirati stručnjake. Već sama činjenica da imamo podrum koji je star više od tri stoljeća dovoljna je da se dublje zainteresiramo za povijesne finese koje će naše bavljenje vinogradarstvom i vinarstvom zaokružiti u jednu cjelovitu priču kaže Franjo Lovrec čija su vina u nedavno objavljenoj knjizi Vodič kroz vina Hrvatske Saše Špiranca zauzela zavidne pozicije.

Radi se o knjizi kojom je obuhvaćeno nešto više od 500 vina hrvatskih vinara koja su, u trenutku pripremanja knjige, zatečena na tržištu. Sva su prošla selekciju iz koje je, kao finale, odabrano 30 najboljih vina. Autor je angažirao polaznike Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu, mlade i starije ocjenjivače vina, i u Hotelu Antunović priredio finale ocjenjivanja. Sva su vina bila anonimna, boce prekrivene tako da se ni posredstvom njih ne mogu prepoznati proizvođači i sama vina, a ocjenjivači su davali ocjene od do 50. Među trideset vina koja su dobila najviše ocjene su i tri naša sivi pinot, ledeno vino i viteško crno kaže Franjo Lovrec kojem u poslu najviše pomaže sin Krešo.

Naš će sugovornik reći kako upravo njegov nasljednik ima najvažniju ulogu u podizanju kvalitete vina i same proizvodnje. Imamo mi još puno posla. Na sajmu u Gornjoj Radgoni imali smo uspjeha, ali ono što nam također imponira jest činjenica da je, prema ocjenjivanju za Vodič kroz vina Hrvatske, naše viteško crno pozicionirano kao drugo najbolje crno vino u Hrvatskoj, što je izuzetan uspjeh ako to stavite u kontekst vrlo popularnih plavaca kaže Krešo.

Izvor: 2840