Živa zemlja 21.03.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 23.06.2016. 10:34.

Farma krava

Sirana Krnjak: Iz Belice dolazi i odličan sir

Više od deset godina trebali su Ines i Miran Krnjak iz Belice kako bi poljoprivrednu proizvodnju na koju oslanjaju svoju egzistenciju i grade budućnost za kćer Emu (7) i sina Leona (3) zaokružili u smislenu cjelinu iz koje izravno u prodaju s njihovog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva ide - finalni proizvod.

Farma krava na kojoj se dnevno namuze oko 600 litara mlijeka, pa i više, ovisno o tome koliko ih je, od četrdesetak, u suhostaju, opskrbljena je i s dovoljno zemlje, proizvodnja je zaokružena.

ZA KORAK VIŠE

S kriznim kretanjima u poljoprivredi pokazalo se da ta proizvodnja nije dovoljna. Uz drastično pogoršanje otkupnih uvjeta za mlijeko, trebalo je smisliti nešto novo.
Za svoje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Krnjakovi su smislili. U posljednjih godinu i više dana pripremali su, uređivali i opremali uz farmu u Belici i minisiranu s kušaonicom u kojoj su sada u stanju dio od svoje primarne proizvodnje na farmi pretvoriti u finalni proizvod, odnosno, kaže Ines, u cijelu paletu mljekarskih proizvoda:

- Sad nismo više samo isporučitelji sirovine mljekarskoj industriji. Krenuli smo u preradu visokokvalitetnog mlijeka koje imamo na farmi i - evo, prvi smo u Međimurju farmeri s kravama koji otvaraju minisiranu. Proizvodnja je počela, imamo kiseli sir, slatki sir, vrhnje, škripavac, jogurt, sirni namaz i pravo, neobrano, punomasno mlijeko. Ono koje je nakon mužnje samo rashlađeno. Nije tu kraj palete proizvoda koji možemo proizvesti jer Miran i ja smo, nakon što smo išli u školu za zvanje farmer-mljekar, išli i u školu u Pazinu, u Istri za zvanje mljekar-sirar. Tamo smo naučili dovoljno da naša proizvodnja bude besprijekorna, a i šira...

- S vremenom ćemo imati i kuhani sir, mozzarellu, obogaćenu sirutku... Vidite što sve moramo danas u poljoprivredi da bi se došlo do nekakvog rezultata. Sad i suprug i ja imamo već po tri zvanja: on je autolakirer, farmer-mljekar i mljekar-sirar, a ja ekonomistica, s ista dva nova zvanja... U ovih tjedan-dva, koliko su vrata otvorena za kupce, pokazalo se da ljudi traže te proizvode. Već stižu i prve pohvale da su pravi, domaći, kao nekad... I zato mislim da ovakve proizvodnje imaju budućnost.

TRI U JEDNOM

Sad, kad je minisirana u pogonu, sve zapravo izgleda jednostavno, no, Miran u jednoj sirani vodi tri objekta za koje je trebalo pribavljati i tri garniture različitih suglasnosti, dozvola: - Prvo, mi smo uspjeli sve sami isfinancirati, s kreditom, razumije se, ali izvan onoga što se nudi putem programa ruralnog razvoja, EU fondova... Investicija je sad, kad se sve zbrojilo, došla do 1,150.000 kuna. I tu su pod jednim krovom zapravo tri djelatnosti: proizvodnja, odnosno prerada mlijeka je jedna, konfekcioniranje proizvoda i prodaja druga, a kušaonica je treća, jer tu je zapravo ugostiteljski sadržaj... Sve je to projektantski i tehnički trebalo pomiriti poštujući stroge higijensko-tehničke norme. Uspjeli smo, evo - samo još trebamo u kušaonicu unijeti namještaj, stolce, stolove za tridesetak ljudi koji kroz prozore mogu izravno pratiti proizvodnju u sirani...
 

Izvor: 3073