Živa zemlja 21.01.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

Iz Komore i Savjetodavne službe

HRVATSKA POLJOPRIVREDNA KOMORA

U Upravnom odboru dva mjesta za Međimurje

Na konstituirajućoj skupštini Hrvatske poljoprivredne komore održanoj u Ministartvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja od pet izabranih predstavnika međimurskih poljoprivrednika dvoje je ušlo i u Upravni odbor HPK-a. Naime, kao predstavnici poljoprivrednih proizvođača Međimurja u HPK su izabrani s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Tomislav Srpak iz Palinovca, Spomenka Novak iz Novakovca, Franjo Dodlek iz Belice, Zlatko Orsag iz Vularije te Zlata Gašparić, direktorica Agromeđimurja iz kategorije pravnih osoba. Zlatko Orsag i Zlata Gašparić između 119 članova skupštine izabrani su u šesnaesteročlani Upravni odbor Hrvatske poljoprivredne komore. (MB)

HRVATSKI ZAVOD ZA POLJOPRIVREDNU SAVJETODAVNU SLUŽBU

Do sada na edukaciji 588 poljoprivrednika

Danas (utorak, 19. siječnja) predavanja u Vratišincu i Gornjoj Dubravi, u četvrtak u Nedelišću

Od 8. prosinca 2009. do 14. siječnja 2010. godine stručnjaci čakovečkog odjela Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu u suradnji s gradovima i općinama Međimurja na 15 lokacija organizirali su i održali predavanja (edukaciju) o novoj zakonskoj regulativi koja zahvaća poljoprivredu, a ta je predavanja slušalo (prema potpisnim listama) 588 poljoprivrednika.
Edukaciju su za svoje članove – kroz posebno organizirane skupove – organizirale Udruga proizvođača mlijeka Međimurja i međimurska povrtlarska udruga Zeleni vrt, a tako će napraviti i Društvo vinogradara i vinara Hortus Croatiae.
U organizaciju programa edukacije za poljoprivrednike još se nisu uključili Grad Čakovec te općine Pribislavec, Šenkovec, Sv. Juraj na Bregu, Podturen, Dekanovec i Domašinec, a općine Gornji Mihaljevec i Strahoninec planiraju – obaviješten je HZPSS - poljoprivrednike pozvati na okup u zadnjem tjednu siječnja.
Ovaj tjedan tri su edukacijska skupa. Danas - utorak, 19. siječnja – u 11 sati je edukacija za poljoprivrednike Općine Vratišinec u dvorani društvenog doma u Vratišincu.
Također danas (utorak, 19. siječnja) na večer, u 19 sati u gostionici K Jeleni u Gornjoj Dubravi predavanja su za poljoprivrednike iz tog dijela Međimurja.
Treći će skup biti u četvrtak, 21. siječnja u maloj dvorani sajma MESAP u Nedelišću u 11 sati.
Na sva tri skupa nakon predavanja o novoj zakonskoj regulativi prikazat će se tehnologija uzgoja kukuruza s rezultatima pokusa i izborom hibrida. (MB)

Izvor: 2856