Živa zemlja 08.08.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:24.

Iz kušaonice u kušaonicu

Zadnjeg petka u srpnju članovi udruge „Vinoljub“ posjetili su još dva izuzetno ljubazna domaćina i vinara: na Banfiju Borisa Novaka, a u Štrigovi Milivoja Kossija, koji je ujedno i predsjednik udruge. U društvo s njima bili su i gosti: članovi Društva vinskih pajdašov iz mađarskog mjesta Sumarton. Kako je na početku rekao njihov predsjednik Lajoš Vlašić, došli su probati kvalitetno vino, produbiti prijateljstvo i, uz to, učiti materinji jezik.
Inače, u planu rada i djelovanja udruge malih vinara i vinograda “Vinoljub” za ovu godinu je i edukativan obilazak većih, poznatijih i značajnijih međimurskih vinara. Tako do kraja ove godine namjeravaju posjetiti petnaestak našoj vrhunskih vinara, svakog zadnjeg petka u mjesecu po dva, kako bi se neposredno upoznali s njihovom proizvodnjom, podrum ima i degustirali najbolja vina. Naime, članovi udruge “Vinoljub”, koja djeluje već više od 15 godina i izuzetno je puno pridonijela oživljavanju i njegovanju vinskih blagdana i običaja, kao i podizanju kulture stola, dosad su posjetili brojne poznate vinare širom Hrvatske i u inozemstvu, a sada žele sve ono tamo naučeno usporediti s vinima reprezetativnih međimurskih vinara.
Obitelj Danice i Borisa Novaka gostima je predstavila graševinu, sauvignon, bijeli pinot, rajnski rizling, zeleni silvanac, chardonnay, žuti muškat i pušipel te kvalitetno miješano vino, kao i neka predikatna vina. Gosti iz Mađarske i vinoljubi, nakon što su razgledali suvremeni podrum i mnogo toga kušali kušali, sva su vina ocijenili izuzetno visokim ocjenama.
Slične ocjene dobila su i vina Ružice i Milivoja Kossija: pušipel, graševina, rajnski rizling, bijelo pinot i izuzetno popularno miješano Misno vino.
I jedan i drugi vinar imaju lijepo uređene kušaonice vina za prijem pedesetak i više gostiju.(gu)
Snimio Zoran Jaklin

Izvor: 3041