Živa zemlja 10.12.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

IZMJENE U SUSTAVU POTICAJA U POLJOPRIVREDI

Ovog tjedna počinju prvi informativni sastanci za poljoprivrednike na kojima će ih savjetnici Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, područni odjel Čakovec, upoznavati s izmjenama u sustavu poticaja poljoprivrede i ruralnog razvoja te s novim sustavom identifikacije zemljišnih čestica koji kreće 2010. godine, a poljoprivrednici imaju i nove obveze u neškodljivom zbrinjavanju ambalažnog otpada kemijskih sredstva za zaštitu bilja.
Tijekom ovog tjedna predavanja o navedenoj tematici su u 8. prosinca (utorak) za općine Donji Vidovec i Donja Dubrava u 17 sati u domu kulture u Donjem Vidovcu, 9. prosinca (srijeda) za Općinu Štrigova predavanje je u 13 sati u općinskoj vijećnici, a 11. prosinca (petak) za Općinu Goričan predavanje je u 18 sati u zgradi općine.
POTICAJI, PLAĆANJA
HZPSS poziva sve zainteresirane poljoprivrednike da se odazovu navedenim predavanjima jer izmjene su koje se izravno odnose na njihovo poslovanje u novom zakonu o poticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju (NN 83/09) i u novom pravilniku o izravnim plaćanjima (NN 100/09), a od 25. studenoga 2009. na snazi je i novi pravilnik o potpori kapitalnim ulaganjima (NN 140/09).
OTPAD, GNOJIVA
Upoznati treba i pravilnik o gospodarenju otpadom (NN 23/07) jer sve pravne i fizičke osobe moraju zbrinjavati ambalažni otpad od kemijskih sredstva za zaštitu bilja te o tome voditi očevidnik i prateći list za opasni otpad.
Tu je i pravilnik o dobroj poljoprivrednoj praksi u korištenju gnojiva (NN 56/08) koji čeka poljoprivrednike s danom ulaska Republike Hrvatske u EU.
POREZNO
Savjetnici HZPSS-a objašnjavat će - osim promjena koje donosi novi hrvatski zakon i prateći pravilnici o poticanju i razvoju poljoprivrede - i tko sve mora već od 1. siječnja 2010., a tko od početka 2011. godine biti obveznik sustava poreza na dohodak kako bi mogao ostvariti novčane poljoprivredne poticaje te kako će biti organiziran sustav za identifikaciju zemljišnih čestica od 2010. godine.

Izvor: 2850