Živa zemlja 21.02.2017. 11:29.

Hodošan

Iznenađenje na imanju obitelji Smolek: noć donijela dvije prinove

Na imanju Smolekovih u Hodošanu prije nekoliko dana pojavile su se dvije prinove: jedna od njihovih ovaca donijela je na svijet dva janjeta.

U obiteljskoj podjeli posla brigu o ovcama vodi Drago Smolek, jedan od dvojice sinova u obitelji. Krojač je strukom, ali ne radi u tekstilnoj branši, nego u sestrinskoj obućarskoj, u Meisu u Goričanu, tu je kolega s ocem Zlatkom na istim poslovima. Bavljenje ovcama počelo je prije pet godina, više iz ekoloških nego iz ekonomskih razloga, kako kaže tata Zlatko. Imali smo nekad i krave, ali uz cijenu mlijeka koju se dobiva to nije imalo smisla, priča već dobro poznatu priču o našem stočarstvu. Ovce nikad nisu ni trebale biti ozbiljna alternativna proizvodnja. Stado Smolekovih je do ponedjeljka, 6. veljače, imalo ovna i dvije ovce, a ona mlađa je te noći broj povećala za još dvije ovčice.

- Držimo ih za svoje potrebe, imamo svoju janjetinu, a u vrijeme mužnje bude i ovčjeg mlijeka, kaže Drago. A dobre su iz za održavanje dvorišta, dodaje, uz njih nema brige o košnji trave, sve popasu.