Živa zemlja 03.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:58.

Izobrazba o održivoj uporabi pesticida

Iz Poljoprivredne savjetodavne službe pristiglo je upozorenje da su neke ustanove i organizacije već počele reklamirati da će održavati edukaciju o održivoj uporabi pesticida, a još nijedna institucija nije dobila potvrdu registracije za obavljanje te djelatnosti. Naime, na temelju Pravilnika o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN 142/12), svi koji profesionalno primjenjuju pesticide moraju proći odgovarajuću izobrazbu o njihovoj održivoj uporabi.
Obveznici izobrazbe su i poljoprivredni proizvođači koji primjenjuju pesticide, a prije bilo kakve uporabe pesticida moraju proći osnovnu izobrazbu u trajanju od 15 sati, a potom svake pete godine dopunsku izobrazbu u trajanju od 5 sati.
Prema spomenutom pravilniku, obveznici moraju završiti osnovnu izobrazbu najkasnije do 26. studenoga 2015. žele li nastaviti s profesionalnom primjenom pesticida.
Nakon tog datuma, poljoprivrednici koji ne prođu osnovnu izobrazbu neće moći kupovati niti primjenjivati pesticide!
Uvjet za polazak na izobrazbu je završena osnovna škola, a izobrazbu o održivoj uporabi pesticida u Međimurju obavljat će institucije (uz Poljoprivrednu savjetodavnu službu) koje će se znati tek krajem siječnja 2014. godine, nakon dodjele ovlaštenja za obavljanje ove djelatnosti. (MB)

Izvor: 3062