Živa zemlja 21.10.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

Jabuka bolja no lani

Premda je u voćnjacima međimurskih voćara tek prvi pravi val berbe prošao, u ULO-hladnjaču Poljoprivredne zadruge Čakovec već su ušle stotine tona jabuke, ali paralaleno s time – krenuli su i prvi tegljači natovareni jabukom – u izvoz!
Tehnologinja u hladnjači, Dragica Magdalenić, dipl. ing. agr., kaže da se u hladnjači očekuje jednaka količina jabuke kakva je otkupljena i lanjske godine:
- Prošle godine imali smo u hladnjači – i uz kontinuiranu otpremu na tržište – čak 2.400 tona jabuke, iskoristili smo maksimalan kapacitet komora i transportnih koridora za skladištenje jer se i u koridorima može kondicionirati uvjete za čuvanje jabuke. Vidljivo je da je ove godine kvaliteta jabuke viša nego je bila lani, međutim, prinos je, izgleda, nešto manji. To ne znači da će voćari imati utoliko i manji prihod jer jabuka prve klase otkupljuje se po 2,6 kuna za kilogram, od čega je 60 lipa poticaj države, a naših sedamdesetak kooperanata već zna: ovisno o cijeni koja se postigne na tržištu, mogu računati s dodatnom podjelom dobiti. Osim toga, lani je jabuka treće klase, koja ide u preradu za sok, otkupljivana po samo sedam lipa, što je, zajedno s državnom premijom, bilo upola manje nego ove godine. Ove godine za jabuku treće klase plaća se 77 lipa po kilogramu, od čega je 40 lipa zaštitini dodatak, odnosno državni poticaj.
Ove su godine viši i kriteriji probiranja jabuke na liniji, baš zbog kvalitete uroda, pa je prava šteta da inače besprijekorna jabuka, ali prekrupna, mora ići u klasu niže.
U svakom slučaju – brend Regina i ove će godine, kao brend međimurskih voćara, na tržištu i te kako biti primijećen, a već sad je tražen.
Krenuli smo s izvozom jabuke u Austriju – uglavnom za preradu – i na tu će stranu otići oko 600 tona jabuke. (Marijan Belčić)

Izvor: 2895