Živa zemlja 31.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

Jeleni lopatari osvojili Goričan i Darkovo srce

U šumarku, u blizini prvih kuća u Goričanu smjestilo se malo imanje koje već godinama nastanjuju jeleni lopatari, mufloni, ali i druge životinje poput zečeva, raznih pasmina kokoši, a uz njih, tu se slobodno šepure pauni i pure. Cijelo to životinjsko carstvo, koje se iz godine u godinu puni i izmjenjuje, vlasništvo je obitelji Gotal, na čelu s mladim Darkom.
- Jeleni lopatari specifična su vrsta životinja, pogodna za ovakav farmerski uzgoj budući da podnose veću koncentraciju životinja na manjoj površini, objasnio nam je ovaj zaljubljenik u životinje.
- Prvog sam jelena nabavio u Novom Marofu i držao ga najprije u dvorištu obiteljske kuće. No, kako se stado razmnožavalo, bio sam primoran potražiti prikladniji, veći prostor, ističe.
Kupivši komadić livade, imanje je raslo paralelno s povećanjem broja životinja, da bi doseglo današnjih 2 ha i 20-ak lopatara i drugih životinja. Lopatari su zahvalni jer im odgovara naša klima, nisu pretjerano zahtjevni ni po pitanju hrane poput sijena, ljulja te kukuruza i zobi, a po ljeti ispaša, kaže. Vrlo jednostavno i nimalo skupo.
Iako smo ih zamišljali puno većima, lopatari su zapravoi znatno manji od običnog jelena. Samim time, i težina odraslog dostiže tek 50 do100 kg, dok se težina ženke kreće oko 50 kg.
- Kao i kod većine životinja, i lopatari mijenjaju boju dlake, od ljetne svijetle do tamnije zimsk, raspričao se naš sugovornik te nam pojasnio sve detalje.
- Mogu biti potpuno tamni ili s tijelom prekrivenim bijelim pjegama, bez posebna reda, koje se gube prema vratu. Rjeđe, ali više no u drugih dvopapkara, u lopatara se javlja djelomičan ili potpun albinizam. Lopatar, kao i druge vrste jelena, nosi rogove koji su proizvod rožišta, odnosno čeone kosti. No, njihova je posebnost što, umjesto krune koju čine parošci na vrhu roga kod obična jelena, ima lopatu, po čemu je i dobio ime. Rogovi mu počinju rasti krajem prve godine života, što je obično u mjesecu svibnju. Rogovi snažnih životinja dostižu težinu od 3 kg, a onih kapitalnih 3,5 do 4 kg. Odrasli primjerci odbacuju rogove u travnju ili svibnju i - što su stariji, to ih ranije odbacuju. No, već nakon tjedan ili dva, počinju mu rasti novi. Naravno, rogovi su ukras samo mužjaka, kaže Gotal.
Budući da u okolici nema jelena lopatara koji bi slobodno šetali šumama, a prema njegovim riječima, u našoj zemlji tek rijetkih ima na otocima Jadrana, ovima prijeti i manja opasnost od eventualnih bolesti i zaraza. No, to ne znači da posla nema. Nema petka ni svetka, vrućine ni zime, ali ljubav prema životinjama izuzetno je jaka, uvjerava nas mladi Darko. Uz, njega, u druženju sa šarolikom carstvom uživa i supruga Jasminka te djeca Nina (12,5 g.), Florijan (8,5 g.) i najmlađa, petogodišnja Ivona.
Inovacija: puška i strelica
za uspavljivanje
Darko Gotal nije veterinarske struke, već ga je život odnio u druge vode, pa je, umjesto veterine, završio elektrotehnički fakultet. No, dječja ljubav prema životinjama ostala je. Dapače, svoje obrazovanje i te kako primjenjuje i spaja s hobijem. Zapravo, mi smo ga i upoznali zbog puške za uspavljivanje koju je osuvremenio i prilagodio današnjem vremenu te je plasirao na tržište. Prvu pušku, koju je u potpunosti sam razvio i izradio iz potrebe, prodao je, a trenutno razvija novi model dvocijevke koja istovremeno može ispaljivati iz obje cijevi. Naime, kako doze lijekova ili sredstva za uspavljivanje za pojedine životinje nisu dovoljni u jednoj strelici, javila se potreba za duplom cijevi. Puška je u razvoju i namjerava je i patentirati. Za tu je pušku već pronašao zainteresirane strane investitore. Nedavno je patentirao i izradio prototip strelice za vađenje krvi iz tijela divljih životinja i krava koje se također ispaljuju iz te puške. Ispaljena strelica zadržava se na tijelu životinje dok se ne napuni krvlju i potom sama ispadne. Kako bi se lakše pronašla, odnosno kako se ne bi zagubila u bespućima šuma, na sebi ima i odašiljač. Taj projekt strelica, koje se mogu koristiti i za lov pasa lutalica, proglašen je najboljim projektom u okviru PoC 3 programa. PoC podupire inovativne koncepte za poduzetnike, podupire pretkomercijalne aktivnosti u početnoj fazi razvoja novih proizvoda, usluga i tehnoloških procesa, s ciljem pružanja potpore u ranoj fazi razvoja inovacija, kako bi se pomogao i usmjerio daljnji razvoj i smanjio rizik investicije u kasnijoj fazi. U to je uključena i naša REDEA te BICRO koji, u suradnji s prepoznatim centrima, dodjeljuje bespovratna sredstva na konkurentnoj osnovi, odnosno najbolje ocijenjenim projektima do 70% ukupnih troškova projekta.
Nakon posla, boravak u prirodi, ističe Darko, pravi je melem za dušu. Užitak mu je sjesti na deblo, polako hraniti svoje stado i uživati u pogledu.
Vlasta Vugrinec

Izvor: 3066