Živa zemlja 23.10.2019. 08:43. Zadnja izmjena: 23.10.2019. 08:46.

Piše: Adrian Horvat

Jesenska obrada tla u vinogradu

Berbom vinograda poslovi u vinogradu izdaleka nisu završili. Dok je tlo još toplo, a korijen vinove loze aktivan, potrebno je obaviti jesenski dio gnojidbe. Naravno, potrebi gnojidbe prethodi procjena bujnosti loze u protekloj vegetaciji kao i podaci o provedenoj analizi tla. Druga važna agrotehnička mjera je obrada zemljišta u vinogradu. Osnovna zadaća jesenske obrade tla u vinogradu je: - unos kisika u tlo. - sprečavanje razvoja preplitkog površinskog korijenja loze i osiguravanje razvoja korijena u dubini. - razrahljivanje sabijenog sloja tla od pneumatika težih traktora. - bolje upijanje zimske vlage za ljetne rezerve.

Ono što je najvažnije, u vinogradima ne postoji potreba za okretanjem površinskog sloja tla, a obrada tla razrahljivanjem to je više potrebna što je tlo teže. U teškom tlu sa manjkom kisika, korijen teži rastu ka površini, a kao posljedica površinskog korijenovog sistema javlja se nedostatak vlage u ljetnim mjesecima, odnosno prekomjerno usvajanje vode od jesenskih oborina iz površinskog sloja tla što je najčešći uzrok pucanju bobica pred berbu.

Bez kisika u tlu nema aktivacije većine hranjivih elemenata u tlu kako bi bili pristupačni korijenu loze, što je naročito značajno u svim težim glinovitim tlima. Na laganim pjeskovitim tlima korijen prirodno raste u dubinu u potrazi za vodom, hranjiva se ispiru, tlo se teže sabija, pa ne postoji velika potreba za razrahljivanjem, osobito ukoliko je vinograd zatravljen. Na većim nagibima potrebo je voditi računa o mogućoj eroziji, napraviti prekope od stupa do stupa na svakih 10-20 m da se spriječi snaga vode. 

Najbolja kombinacija za veće površine vinograda jest da se sredina redova nisko izmučira, a zatim napravi jednoredna deponaža mineralnih gnojiva u svaki drugi red, naizmjenično po godinama, a zatim duboka obrada tzv. riperima, podrivačima do dubine 20 cm u iste redove gdje je vršena deponaža. Tlo se razrahli, unese se kisik, spriječi razvoj preplitkog korijenja. Tako svaki drugi red ostaje samo nisko izmučiran, u njega se baca rozgva od rezidbe vinograda, pa se u proljeće izmulčira rozgva u svakom drugom redu. 


 

- preplitko razvijen korijen i   - pravilno razvijen korijen u vinogradu 

Izvor: Adrian Horvat, dipl. ing.