Živa zemlja 02.05.2016. 09:04. Zadnja izmjena: 02.05.2016. 14:24.

Smrčkijada

Josip Fegeš iz Gornjeg Hrašćana opet našao zlatnog smrčka

Josip Fegeš iz Gornjeg Hrašćana po drugi je put u životu ubrao zlatnog smrčka!  Smrčka teškog 255 grama pronašao je u blizini Drave, na predjelu zvanom Siget.

"Kretao sam se oko 150 metara od rijeke. Pronašao sam ga pod brijestom. Zlatnog smrčka ubrao sam i 2010. godine. Te sam godine postao članom Gljivarskog društva Smrčak Čakovec. Inače, volim i ribičiju", ispričao je za list Međimurje. Zaposlen je kao skladištar u Hidrotehnici te će u lipnju napuniti 60 godina, no kako već ima čak 43 godine radnoga staža, tijekom svibnja planira u mirovinu.

Trosatna potraga

U Lovu na zlatnog smrčka, tj. 18. međunarodnoj međimurskoj gljivarijadi "Smrčkijada", tražio se i ekipni pobjednik. Trosatna potraga u dravskim šumarcima 16. travnja krenula je s terena NK Pušćina. Stigle su 43 ekipe iz Hrvatske i Slovenije, no i ekipno iskazali su se domaćini. Naime, ekipa "Mamica i japica" iz Pušćina ubrala je 76 smrčaka, teških 1615 grama. Ekipu su činili Stjepan Ceilinger i njegova kći Andreja te Ivan Vrbanec - također članovi Gljivarskog društva Smrčak.

"Kretali smo se od Pinotlina prema mostu, a svratili smo i do Novog Sela na Dravi. Najviše smrčaka pronašli smo oko brijestova. Kretali smo se 200 do 300 metara od rijeke, pjeskovitim i vlažnim tlom", ispričali su nam otac i kći.

Od smrčaka prave paštete ili ih peku s jajima. Andreja je sobarica u restoranu i pansionu Mamica po kojem je i nazvana ekipa. Gljive stoga beru i za spravljanje u restoranu.

U spomen na A. Jurkijevića

"Ja berem gljive cijeli život, a tu sam ljubav prenio i na Andreju. Inače sam bio tesar", kaže Stjepan Ceilinger.

Drugo mjesto osvojili su Štajerski alpinisti iz Ptuja, a treća je bila ekipa Sneška Dobrovci, također iz Slovenije.

Sve gljive izvagala je i procijenila prosudbena komisija u sastavu Marija Žišković, Marijan Sabolić i Dragutin Korpar, pod budnim okom predsjednika Smrčka Vladimira Mislovića. Natjecanje je, u spomen na preminulog predsjednika, održano pod nazivom Memorijal Aleksandra Jurkijevića - Saše.