Živa zemlja 12.03.2020. 08:31. Zadnja izmjena: 12.03.2020. 08:35.

U voćnjaku

Kad sorta jabuke pređe na svoj korijen

Pred dvadesetak godina, sadnice jabuka cijepile su se dosta nisko, ponekad i prenisko. Kad tome dodamo i nerazumijevanje odnosa podloge i sorte od strane kupaca sadnica, mogućnosti da sorta pusti vlastiti korijen, nepažnje i preduboke sadnje voćnih sadnica, već nakon desetak godina u voćnjaku nastaju problemi sa prevelikom bujnosti ovakvih stabala.

Voćna sadnica, a tako i sadnica jabuke sastoji se od dva, a ponekad i tri dijela. Podloge, (međupodloge) i sorte jabuke.

Podloga je vegetativno uzgojen tip ili klon, koji se lako ukorijenjuje, sa određenim svojstvima. Postoje podloge sa slabom i sa velikom bujnosti. U Međimurju je za jabuku najznačajnija slabo bujna podloga M 9 (Malling 9), koja se najčešće koristi u intenzivnim ili plantažnim nasadima u gustom sklopu. Sorte na podlozi M 9 rano ulaze u rod, obilno rode te daju krupne plodove. Za nju je neophodna armatura. U sušnim godinama potrebno je navodnjavanje. Na nju se cijepe najčešće sorte jabuka (Idared, Zlatni D, Jonagold, Braeburn, Gala, Fuji, Mutsu i dr.). Podložna je stvaranju korijenovih izdanaka. Ta podloga na mjestu srastanja razvija krakteristično zadebljanje.

Glavna funkcija svih podloga je da cijeli nasad kasnije ima ujednačenu bujnost. Ukoliko je spojno mjesto (zadebljanje) iznad razine tla, korijen će puštati samo podloga M9. No ukoliko se desi da se sadnja prenisko cijepljene sadnice obavila preduboko, pa je mjesto cijepljena u razini ili ispod razine tla, kroz određeno vrijeme sorta iz mjesta cijepa počinje puštati svoj korijen, koji je uvijek puno bujniji od korijena podloge M9. To je naročito izraženo u nasadima sa bujnim sortama (Gloster, Fuji) ili triploidnim sortama (Jonagold, Mucu.) Tada se oko desete godine počinju javljati problemi jer su takova stabla izrazito bujna i ne može ih se „ukrotiti“ ni rezidbom, ni smanjenom gnojidbom, a puno puta ni djelomičnim podrezivanjem korijenja.

Stoga je od vrlo velike važnosti da kod sadnje i podizanja voćnjaka, (jabuke) obratimo pažnju da dubinu sadnje. Cijepljeno mjesto MORA biti najmanje 10 -15 cm iznad površine tla.

Kvalitetna sadnica posađena na ispravnu dubinu

Loša sadnica, prenisko cijepljena, kad je trebalo spojno mjesto izvaditi iz razine tla.

Primjer krčenja stabala koja su prešla sa podloge na vlastiti korijen i mogućnost pravovremene nadosanje ispravnim sadnim materijalom

Pokušaji otkopavanja cijepljenog mjesta nisu baš laki posao

Neki voćari obavili su već jesensku sadnju. Neki će to obaviti tek prvih dana proljeća kada se tlo prosuši i zagrije. Prvo i osnovno na što moramo obratiti pažnju je kupnja i odabir ispravnih sadnica koje su dovoljno visoko cijepljene. Sadnju najčešće obavljamo sa radnicima, prijateljima, rodbinom koji nisu upućeni u pravilnu izvedbu sadnje. Stoga je od velike važnosti upozoriti sve učesnike sadnje na problem preduboke sadnje, a svakako je dobro nakon izvršene sadnje prošetati i obaviti eventualne potrebne popravke izdizanjem pojedinih sadnica.

Izvor: Adrian Horvat, dipl. ing.