Živa zemlja 12.02.2018. 06:44. Zadnja izmjena: 12.02.2018. 06:46.

Križovec

Kad zazuje zlaćane pčele Stjepana Mađarića

Sedamdesettrogodišnji Stjepan Mađarić se u pčelarstvo zaljubio još kao dječak promatrajući oca koji je započeo s uzgojem pčela. 

- Sjećam se dok sam se kao dječak penjao po drveću oko pčelinjaka, kako bi istresao s grana rojeve pčela koje su izašle iz košnice, priča Stjepan. 
Košnice koje je izradio njegov otac, od kojih su neke stare i preko sedamdeset godina, danas Stjepan koristi u svom pčelinjaku, u vrtu iza obiteljske kuće u Križovcu. 
- Imam tridesetak medonosnih košnica i petnaestak oplodnjaka gdje se rade nova društva s maticom. Mislim da je teren na kojem se nalaze košnice povoljan i prošla je godina što se tiče količine meda bila zadovoljavajuća, otkrio nam je Stjepan koji vrcanje obavlja tri puta godišnje. 

Dodao je kako su pčele već počele izlaziti iz košnica zbog visokih temperatura netipičnih za ovo doba godine, a lijepo vrijeme je iskoristio i on za pripremu okvira za novu pčelarsku sezonu. Mnogo korisnih informacija skupio je i kroz članstvo u Udruzi pčelara Međimurske županije Agacija, koja pomaže pčelarima u razmjeni iskustava.
- Ovaj hobi je moj užitak, zaključio je Stjepan.