Živa zemlja 13.11.2019. 11:27. Zadnja izmjena: 13.11.2019. 11:31.

Orezivanje

Kako pravilno orezati jabuku? 

Pravilan izgled stabla jabuke u intenzivnom uzgoju mora nalikovati na stablo smreke, dakle konusno. Ogranci koji nose rodno drvo moraju biti jači, deblji i duži u donjim etažama, a sve kraći i tanji u gornjim etažama, kako bi se osigurao funkcionalan raspored izmjena energija u krošnji, te osvijetljene čitavog dijela krošnje. Isto je vrlo važno i kod ostavljanja jednogodišnjih grana. U donjoj etaži moraju biti jače i duljine 20-50 cm, u vršnim etažama 10-30 cm. 
 
* Pravilno formiran vitki vretenasti grm sa ograncima na kojima moramo rezidbom stvarati i održavati tri vrste grana. 


Rodno drvo jabuke, kod najvećeg broja sorata razvija se u periodu kroz tri godine. Jedne godine grana naraste, druge godine ukoliko je kod rezidbe ostavljena neprikraćena sa zdravim terminalnim cvjetnim pupom ona po svojoj dužini formira cvjetne pupove i treće godine ona rađa. 

Poznata je uzrečica: Stablo jabuke je onoliko staro koliko je staro rodno drvo na njoj.

Stoga je od najveće važnosti kod održavanja rodnog drveta u rezidbi voditi brigu da se uvijek na ograncima nalazi dovoljan broj grana koje se pripremaju za rod u narednoj godini kao i broj grana koje imaju pupove i donose rod u tekućoj godini. Prikraćivanjem stare rodne grane na pripremnu granu i rodnu granu, omogućujemo da se na ogranku stvori dovoljno energije da dobijemo i onu treću granu, koja u tekućoj godini raste.  Ujedno, po bujnosti jednogodišnjih grana najbolje možemo procijeniti da li je voćnjak pregnojen dušičnim gnojivima ili podgnojen. Ukoliko su jednogodišnje grane prejake, dužine 50 – 100 cm voćnjak je pregnojen. Ukoliko su jednogodišnje grane duljine svega 10 - 20 cm, voćnjak treba jače prihraniti dušičnim gnojivima. Najbolja duljina jednogodišnjih grana sa kvalitetnim terminalnim cvjetnim pupom, koje neprikraćene ostavljamo za pripremu rodnog drveta je 20-40 cm. Bez obnove rodnog drveta ono polako prelazi u staro pršljenasto rodno drvo sa sve više ožiljaka od rađanja i polaganog rasta, te većim udjelom jabuke slabije kvalitete i krupnoće. Za redovitu rodnost najbitnije je da se stablo jabuke uvede u ravnotežu između rasta novih mladica i stvaranja rodnih pupova za narednu godinu.  

Jači rez potiče bujnost, slabiji rez potiče rodnost. Uvijek je potrebno pronaći odgovarajuću ravnotežu. Rezidba mora biti vrlo usklađena sa gnojidbom i prihranom pošto i njima utječemo na ravnotežu između rasta i rađanja. U ljetnim mjesecima na svakom ogranku koji se nalazi na centralnoj provodnici  treba se nalaziti tri vrste grana. Grana koja raste, grana koje je izrasla protekle godine sa dobrim i zdravim terminalnim cvjetnim pupom i formira cvjetne pupove, te rodna grana sa pupovima koji su ocvali i na njoj se nalaze jabuke. Izrođena grana se u slijedećoj godini prikraćuje na novu pripremljenu granu, a samim činom kraćenja izazivamo i rast novih grana koje će se kroz naredne dvije godine pripremati za rod. Dakle, obnova rodne grane traje tri godine. Izuzetno je važno znati da kod svake rezidbe moramo razmišljati o obnovi, rasporedu, smještaju i kvaliteti rodnih grana za tri godine unaprijed.  
*** Rodna jednogodišnja nakon slabo rodne godine, što nije poželjno jer uvodi u alternativu. 

Ukoliko na taj način obavljamo redovitu obnovu rodnog drveta na jabuci puno je veći udio i prve klase jabuke. Na starijim rodnim granama i izrođenom pršljenastom drvetu bez obnove ubrzo opada kvaliteta i krupnoća plodova. Današnja intenzivna proizvodnja ne može si dozvoliti da se na stablu nalazi 30 - 50% jabuka koje nisu prva klasa, dok su istovremeno svi troškovi bazirani na udjelu od 80 - 90% prve klase jabuka. 

***Staro izrođeno rodno drvo koje je potrebno hitno obnoviti pojačanim rezom i gnojidbom. 
 
Naravno, sve bujne grane koje rastu vertikalno tzv. vodopije treba uklanjati u potpunosti do njihove osnove. Kako gledamo ili obrezujemo spiralno prema vrhu krošnje, tako rezidbom ostavljamo neprikraćene sve slabije i slabije grane. Razlog je što je jabuka jako akropetalna vrsta koja ima najjaču vegetaciju na vrhovima krošnje.

Ostavljanjem položenijih umjereno jakih neprikraćenih grana u osnovi i slabijih neprikraćenih grana u vršnim etažama možemo kontrolirati i bujnost i rodnost, kao i vršno osvjetljenje, a time i koloraciju plodova jabuke. Sve uspravno rastuće grane tzv. vodopije vade se do osnove. One su se trebale zapravo još tijekom protekle vegetacije ručno oplijeviti ili u cijelosti odrezati.

  • Najveća greška koju možemo napraviti kod rezidbe jabuke je jače prikraćivanje prebujne jednogodišnje grane, naročito kod triploidnih i bujnih sorata. Tada se na njoj ne razviju rodni pupovi već nove jednogodišnje grane. Općenito važi - ostavljanjem grane neprikraćene na njoj uzgajamo rodne pupove, dok na prikraćenim granama uzgajamo zapravo samo nove grane. 

Prilikom rezidbe moramo paziti da svaki rez bude obavljen kako treba, da se ne prikraćuje na tzv. čepove ili da se višegodišnja grana kod vraćanja na mlađu granu prikrati tik do iste kako bi rane mogle uredno zarastati. U protivnom se na ranama i tzv. „čepovima“ počinju naseljavati krvave uši koje ukoliko se radi istovremeno još i o prebujnom voćnjaku počinju biti iz godine u godinu sve veći i veći problem.

Izvor: Adrian Horvat, dipl. ing.