Živa zemlja 08.11.2016. 08:48. Zadnja izmjena: 08.11.2016. 09:00.

11. Međunarodni voćarski sajam

Katastrofa promijenila pogled na voćarstvo

U Donjem Kraljevcu je u petak i subotu, 4. i 5. studenog, održan 11. Međunarodni voćarski sajam. Značajka ovogodišnjeg Sajma je drukčiji pristup prikazu voćarstva i prerade voća te mogućnosti koje on nudi, dijelom iznuđen katastrofalnim posljedicama proljetnog mraza. No, ta okolnost zahtijeva okretanje voćarske proizvodnje prema novim viđenjima uzgoja, rekla je pozdravljajući izlagače, uzvanike i goste Sajma na svečanosti otvorenja Dijana Posavec, ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera, ove godine suorganizatora Sajma.

Kao domaćin je okupljene pozdravio Miljenko Horvat, načelnik Općine Donji Kraljevec. Sajam se održava u vrijeme kad je za sve poljoprivredne proizvođače upitan sam opstanak, voćarima i zbog proljetnog smrzavanja, ali i zbog nesređenosti tržišta poljoprivrednih proizvoda, gdje su proizvođači prepušteni sebi u borbi s gigantskim veletrgovcima koji diktiraju cijene niže od troškova proizvodnje, kasne u plaćanjima i na kraju uvoze robu bez kontrole kvalitete, nerijetko staru nekoliko godina.

Međimurski župan Matija Posavec je istaknuo da su mnogi kojima je voćarska proizvodnja izvor egzistencije zbog proljetnog smrzavanja izgubili sav urod. Stoga je pozvao ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, glavnog gosta ovogodišnjeg Sajma, da nađe model da im se pruži prilika za novi početak. Otvarajući sajam, Tolušić je rekao da neće biti moguće nadoknaditi svu štetu, ona iznosi 900 milijuna kuna, ali je i obećao da će učiniti sve da barem onima koji od ove grane žive pomogne da ovu godinu prežive te da nastave sa svojom proizvodnjom u idućoj godini.

Jedan od svega tri štanda s jabukama imali su Ivanka i Milan Stanojlović iz Banfija - njihov je voćnjak na brijegu, izbjegao je proljetno smrzavanje

Novost ovogodišnjeg Sajma bilo je 1. ocjenjivanje voćnih vina, na svečanosti otvorenja diplome je primilo 15 proizvođača onih najkvalitetnijih. Zlatne diplome dobili su OPG Radovan Črnčec, pobjednik u tri kategorije i OPG Posedi, a uz njih su srebrnim i brončanom diplomom nagrađeni i IDA NOVA, OPG Ana Koprivčić Ana, OPG Rudolf Žugec Rudolf, BI-MARCT d.o.o, PG Smetko, OPG Dragan Radić, OPG Jaić Krasnik, OPG Sirovica, OPG Šafarić i Stjepan Barčanec.

Na sajmu je, po tradiciji, održan i niz stručnih predavanja. Odmah po otvorenju održan je okrugli stol Hrvatske voćarske zajednice pod naslovom Krah hrvatskog voćarstva ili prilika za novi početak?. Na njemu su izloženi globalni trendovi u razvoju voćarske proizvodnje, u prvom redu jabuka, i izazovi koje oni nose za hrvatske proizvođače. Iako je namjera bila da aktualna katastrofa ne zakrili glavnu temu, ministar Tolušić je tu upozoren na to da je dosad izostala bilo kakva reakcija države.

Tolušić je ponovio da će učiniti sve u okviru mogućnosti, ali koje su vrlo ograničene raspoloživim sredstvima. Obećao je punu podršku svim projektima i inicijativama voćara, ali i upozorio da ministarstvo neće moći rješavati njihove probleme, ono može samo pomoći. Najavio je jedan konkretan potez, donošenje zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi.