Živa zemlja 28.01.2017. 08:37. Zadnja izmjena: 28.01.2017. 08:41.

Strahoninec

Kod obitelji Grabar zima domaćim životinjama ne može ništa

Najniže temperature od -10 do -14 stupnjeva koje se ove zime kreću Međimurjem ne utječu štetno na životinje na gospodarstvu obitelji Grabar u Strahonincu. Ivan Grabar uz pomoć supruge Anike i djece Nikole, Matije i Gabrijele dobro brine da njihovim domaćim životinjama ništa ne fali. Imaju tri svinje, 30-ak kokoši, kuniće, nekoliko kokota i pet raca. "Imali smo još više pajceka i pure, ali to smo nedavno zaklali i pospremili u škrinju, da imamo dovoljno mesa za zimu", rekao je I. Grabar objasnivši nam kako je domaće životinje zimi potrebno nešto drugačije tretirati neko za toplog vremena.

"Zbog hladnoće za vrijeme zimskih mjeseci životinje dobivaju više hrane jer puno više onog što pojedu koriste za grijanje tijela kako bi preživjele minuse. Voda se zna i zalediti, pa je treba češće mijenjati i ne davati im ledeno hladnu već mlačnu vodu. Iznad svinjca držimo slamu i toplina se uglavnom zadržava pa je svinjama i kunićima koje tu držim sasvim dobro. Kokoši trčkaraju ograđenim dvorištem isto kao i ljeti, ali ih noću obavezno zatvaramo u kokošinjac", navodi vlasnik gospodarstva. Sve životinje drže i hrane za vlastite potrebe. Grabarovi, kao i većina Međimuraca, smatraju da je domaće meso najzdravija prehrana.

"Kod nas nema raznim bolestima zaraženog mesa, a ono što sam uzgojim najbolja je hrana", kazao je I. Grabar koji zajedno s obitelji proizvodi prezvuršt, kobasice, salame, crne i bijele čurke, a nešto mesa suše dok dio spremaju u tiblicu. "Zimsku preradu već smo obavili i zaista imamo svega pa nam je prehrana bogata i raznolika", govori zadovoljno I. Grabar, inače zaposlen na željeznici. "Unatoč stalnom zaposlenju, sve se stigne uz pomoć obitelji. Kad ja nešto ne mogu napraviti - uskoče oni. Puno pomažu i na oranici gdje zimi nema posla, ali zato treba strojeve pripremiti i popraviti eventualne kvarove do proljeća kada krećemo na polje gdje uzgajamo krumpir, kukuruz i pšenicu", nabraja Ivan Grabar što sve od poljoprivrede obitelj ima i čime se bave tijekom godine.