Živa zemlja 08.01.2018. 11:40. Zadnja izmjena: 08.01.2018. 11:46.

Tri prinove

Kod obitelji Sakač u Strelcu: Tri su 'teličke' stigle na svijet baš na blagdan svete Lucije

Sveta Lucija poznata je kao navjestiteljica božićnoga svjetla i boljih vremena, pa bi se po darovima koji su u staju obitelji Sakač u Strelcu stigli baš na blagdan svete Lucije, 13. prosinca, dalo zaključiti da i mljekarima stižu bolji dani. Čak su tri telice ugledale svjetlo dana, i to dvojke pasmine holstein i jedna simentalka. Imena im gazde Željko (50) i Anica Sakač (51) još nisu nadjenuli, ali jedna će, to se podrazumijeva, biti Lucija ili Luca. 

Željko i Anica uzgojem krava bave se već gotovo 30 godina, a gospodarstvo su naslijedili od Aničinog oca Augustina Blažića. - Nije tad u selu bilo jedne kuće bez krave u štali. Danas u Strelcu, osim naših, ima možda još jedna, a nismo ni u to sasvim sigurni. Ponekad se osjećamo kak zadnji hrmaki u tom poslu, još jedini koji pretačemo iz šupljega u prazno, potužit će se supružnici.

Osim uzgojem krava, Sakačevi se bave i ratarstvom, obrađuju oko 35 hektara zemlje i teško bi, kažu, sve to uspjeli bez pomoći sinova. Sandro (24) i Rajko (29), iako su stalno zaposleni, roditeljima često pomažu, čak i svoj godišnji odmor žrtvuju kako bi se brinuli o stoci i zemlji, a roditelji otputovali na more da se barem malo odmore.

A posla je puno – na gruntu je 15-tak krava, i više od 30 junadi i teladi, i sve su bliže, priznaju Sakačevi, tome da i sami stave ključ u bravu.  - Baš smo ovih dana prodali desetak krava, polako smanjujemo broj grla. Mlijeko predajemo jednoj mljekarskoj tvrtki, a nešto junadi prodamo, ali teško se danas od toga može živjeti. Ja sve više naginjem tome da se svega riješimo, ali onda me suprug smiruje, ne može on bez ovog posla. I kad su stizale ove tri teličke, sam je bio uz krave, osmjehnut će se Anica.

Nisu na njihovu imanju kravlji blizanci novost, ali posljednji su se put otelili prije više od dvije godine, a sad, u društvu još jednog tek rođenog grla, svojim vlasnicima u ovo neizvjesno doba donose mali tračak nade u svjetliju budućnost.