Živa zemlja 10.09.2016. 09:47. Zadnja izmjena: 10.09.2016. 09:50.

Podbrest

Kod obitelji Slivar jeleni i poni prijateljuju, a Cezar ih čuva

U velikom dvorištu obitelji Slivar u Podbrestu skriva se pravi zoološki vrt. Cijela obitelj zadužena je za pomaganje Vjekoslavu u hranjenju i održavanju životinja koje su svoj drugi dom pronašle na njihovom gruntištu. Na prvi pogled čini se da obitelj hrani kokoši, guske i patke, no kad dublje zakoračite u dvorište - nailazite na pravi mali raj za ljubitelje životinja. S jedne strane poni, s druge jeleni, pa ispod stabala voćnjaka provire neobične patke. Vjekoslav je godinama sa suprugom Jasminkom, na drugom gruntu, držao krave muzare. Danas ih više nema.  - Gotovo 15 godina svakodnevno smo brinuli o njima. To znači da ni jedan dan nije mogao proći bez da ih barem dvaput dnevnopogledate i nahranite. Nismo mogli na more, na izlet, čak niti na svadbu bez da barem jedno od nas ne preskoči dio proslave, prisjeća se Jasminka. Nekad su držali i konje, a dvorištem se šepurio i paun.

Na pitanje koje životinje danas stanuju u njihovom dvorištu, Vjekoslav je morao zastati i razmisliti, a onda je krenuo s nabrajanjem: - Unatrag šest godina imamo jelene lopatare koje sam dobio od prijatelja Željka Novaka iz Male Subotice. Danas ih je deset i baš su prije nekoliko dana odbacili rogove. Otprilike toliko imam i race s frizurama koje sam dobio iz Donje Dubrave, dvije dravske guske i nekoliko križanih, divlje patke, francuske ukrasne, japanske, indijske patke, petogodišnjeg zeca Mimija, najmanju vrstu ponija- našeg Alfa kojeg sam za Božić dobio na poklon od prijatelja, telicu i dva bika. Od malena imam i golubove- velike i patuljaste gušane, zatim grlice, divlje poljske, perlaste, vinske, nubijske. Vjerojatno sam nešto izostavio, mnogo je mojih ljubimaca. Svaka je životinja posebna, a uz pomoć supruge, kćeri Klare te sinova Petra i Martina, lakše je sve to držati pod kontrolom. Volim sjesti i promatrati ih, uživaju u slobodnoj šetnji dvorištem i ne sukobljavaju se međusobno. Kad ih treba dotjerati u red tu je naš pas Cezar koji je veći od ponija Alfa, smiješeći se govori Vjekoslav.

Cijela je obitelj navikla na suživot sa životinjama, a najmlađi sin Martin, koji uz oca najviše brine o životinjskom carstvu, odlučio se okušati u pčelarstvu. Zasad ima tri košnice, ali i velike planove za budućnost.