Živa zemlja 04.07.2020. 00:44. Zadnja izmjena: 04.07.2020. 00:44.

Projekt

Kontrola plodnosti tla: Devet općina u novom sporazumu

Međimurska županija nastavlja s projektom kontrole plodnosti tla u Međimurju započetim još 2014. godine, s kojim se u velikoj mjeri zaustavilo negativne trendove u zagađivanju poljoprivrednih površina i u većoj mjeri krenulo u primjenu mjera poboljšanja kvalitete tla.

Župan Matija Posavec u srijedu, 24. lipnja, potpisao je novi sporazum o nastavku provedbe projekta s Brankom Dobravcem, direktorom tvrtke „Labosan” koja provodi kontrolu tla i s načelnicima općina Donji Kraljevec, Belica, Domašinec, Nedelišće, Orehovica, Podturen, Mala Subotica, Goričan i Vratišinec ovogodišnjim pristupnicama sporazumu.

Trošak jedne analize je 356,25 kuna, što obuhvaća uzimanje uzoraka i podataka na terenu, analizu tla, interpretaciju rezultata i ustrojavanje baze podataka o stanju plodnosti tla. Istovremeno se izdaju preporuke za gnojidbu krajnjim korisnicima usluga. Projekt se financira iz županijskih i općinskih sredstava sa po 40 %, a krajnji korisnici, poljoprivrednici, snose svega 20 % troška.

U dosadašnjim je nalaziama izuzeto 2.234 uzoraka tla na više od 4.000 hektara poljoprivrednih površina u dvanaest općina i sva tri međimurska grada.