Živa zemlja 28.01.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 15.07.2016. 12:34.

Kraljica vinograda Gordana Horvat

Podravski i međimurski ogranak Hrvatskog agronomskog društva u subotu je u obilasku međimurskih vinograda petu godinu za redom proslavio dan kojim počinje nova sezona radova u vinogradima. Vincekovo u Međimurju agronomi Koprivničko-križevačke županije i Međimurske županije proveli su u lijepom druženju i obišli Galerijsko-edukativni centar Međimurske roke u Brezju, Kušaonicu Lovrec u Sv. Urbanu i Dvorac Terbotz u Železnoj Gori.
Kako se radi o ljudima u čijem je opisu struke i njega vinograda i vina, pozdravljajući ih na svom imanju Franjo Lovrec gostima je priznao da ga trese trema, a odmah zatim ih i osvojio upravo enciklopedijskim, šarmantno sročenim informacijama o povijesti lokacije na koju su došli i umješnim predstavljanjem svojih vina, kako bi agronomi stekli jasnu predodžbu kakva je u Međimurju kultura pijenja vina i kakvi su tu vinski vitezovi.
Ceremonijalno obilježavanje početka nove vinogradarske sezone, kao i uvijek, bilo je kod obitelji Jakopić u vinogradu uz Dvorac Terbotz, u kojem je kraj vatre na otvorenom uz tamburaše, pečenje kobasica na žaru i kušanje mladih vina izabrana nova kraljica vinograda.
Uz asistenciju seniora i prvaka Hrvatskog agronomskog društva prof. dr. Mije Mirkovića i prof. dr. Josipa Haramije, prošlogodišnja kraljica vinograda Petra Nedeljko svoju je krunu predala novoizabranoj kraljici Gordani Horvat (iz koprivničkog ogranka HAD-a).
Kad je studen već stegla previše i mrak okovao vinorodni krajolik, agilan organizator agronomskog 5. vincekovog u Međimurju Mladen Matjačić poveo je kolege u zavjetrinu vinoteke Terbotza kako bi prije svečane večere još malo učvrstili dojmove o kvaliteti vina koje su im domaćini predstavili.

(MB)

Izvor: 2857