Živa zemlja 22.06.2016. 09:00. Zadnja izmjena: 23.06.2016. 08:06.

OPG Kristijan Mihalic

Krumpir i pšenica uz voćnjak pomoći će da godina ipak bude plodna

U Pribislavcu na površini od 30-ak hektara smješteno je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Kristijana Mihalica.

– Imamo oko 7 hektara voćnjaka, 12 hektara krumpira i 12 hektara pšenice, nabraja Mihalic. Puno je to zemlje i posla, a onda se dogodi vremenska nepogoda i poljoprivrednici poput njega ostaju bez velikog dijela svega na čemu su radili dugi niz mjeseci. Ove godine jabuke iz voćnjaka neće brati, zna se, zbog mraza. Srećom krumpir se regenerirao. – Krumpir je pretrpio posljedice mraza, ali sve bi moralo biti u redu. Pšenica je također dobra i ako ne bude opet elementarne nepogode, poput tuče ili suše, sezona s ove dvije kulture bude uobičajena, kazao je ratar i voćar te dodaje kako se poljoprivredom bavi od svoje 18 godine.

Uz njega na OPG-u radi supruga Anamarija te još dvoje radnika, a kad treba pomoć uskoče i 16-godišnji sinovi Matej i Luka. – Za zaštitu koju moramo vršiti u voćnjaku kako bi voćke bile dobre za drugu godinu nećemo dobiti sredstva natrag, nema se od jabuka što prodati, a špricati treba, ostalo je par posto oštećenih jabuka koje će poslužiti tek za sok, već pomiren s tom činjenicom kazao je Mihalic. Svoje proizvode OPG plasira u veće trgovačke centre u Hrvatskoj i inače se svake godine vrati sve što se uloži. – Ulog se vraća, ali neke prevelike zarade nema. S jabukom je bilo zarade prijašnjih godina, no kako vrijeme ide sve je teže zaraditi. Centri cijenu guraju prema dolje, a naši su troškovi isti, ako ne i veći, potrebno je više ulaganja, zaštita je skuplja. Mi praktički radimo za lipe, cijena koju dobijemo za proizvod, trostruko je veća u trgovini. Gdje je ta razlika?, pita se Mihalic dodavši da trgovački lanac pokupi više nego oni koji proizvedu, spakiraju i dostave.

- Za berbu jabuka imamo 10,15 sezonaca koji konstantno beru za nas, obično su to ljudi iz mjesta, dok za krumpir ne treba puno radne snage jer je sve mehanizirano, objasnio je Mihalic dok o programima Europske unije koji se nude poljoprivrednicima, kaže kako treba imati vlastita sredstva ili kreditno se zadužiti kako bi uopće ušli u to. – Ja u to ne ulazim, koliko možemo sami -toliko investiramo i u strojeve i u proizvodnju. To nam je dosta, kazao je gospodarstvenik.

Budućnost u poljoprivredi

- Kad sam se počeo s time baviti prije 20-tak godina uvjeti su bili odlični, vidjela se neka perspektiva, mogućnosti su bile veće. Premda je to za mene bio tek početak i bio sam mlađi, dalo se zaraditi, a zadnjih par godina nema neke perspektive u radu u poljoprivredi, a niti mi se čini da će se nešto na bolje promijeniti, kazao je vidljivo razočaran Mihalic, no svejedno, previše su uložili kako bi OPG tek tako napustili, ostaju u tome unatoč svemu. Veliki je plus kod OPG Kristijan Mihalic što uz voćnjak imaju krumpir i pšenicu, pa godina neće biti crna zbog mraza kao za one koji imaju samo voćnjake i kulture koje su potpuno propale za ovu godinu.