Živa zemlja 10.12.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:30.

Kupili smo svinjogojski reprocentar s pozitivnim poslovnim motivom i razvijat ćemo ga dalje

Nakon što je drugi put (u procesu restrukturiranja) bila oglašena prodaja svinjogojskog reprocentra "Agromeđimurja" u Belici, modernog krmačarnika kapaciteta 1.000 krmača s mogućnošću godišnje othrane u optimalnim uvjetima 25.000 odojaka za daljni tov, Tvornica stočne hrane Čakovec, koju se ubraja među vodeće proizvođače krmnih smjesa u Republici Hrvatskoj, otkupila je taj kapacitet.

 

Mr. sc. Tomica Belić, agronom na položaju predsjednika uprave TSH, kaže da se u tu investiciju poduzeće upustilo s vrlo jasnim motivima:

- Investicija je ozbiljna, samo reprocentar plaćen je 10.000.000 kuna, a u servisiranje opreme, novo matično stado krmača, te brojne druge stvari s kojima se u takvim slučajevima mora računati uloženo je daljnjih skoro pet milijuna kuna... Međutim, mi smo u tu investiciju ušli s pozitivnim poslovnim motivima i s namjerom da djelatnost dalje razvijamo do optimalnih poslovnih performansi. Prvo u što ćemo nakon dovođenja reprocentra u punu funkciju ulagati dalje je gradnja nazimarnika, za othranu nazimica potrebnih za remont matičnog stada koje se ovih dana doprema iz Danske. Do polovice kolovoza iduće godine nazmarnik mora biti u funkciji, jer tada ćemo već imati mogućnost uzgoja nazimica nove generacije za spomenuti remont matičnog stada. 

 

ZA MEĐIMURSKU PROIZVODNJU

- Zašto smo se upustili u kupovinu te farme... To je u prvom redu kompleks koji je šteta prepustiti neizvjesnoj tržišnoj sudbini, a ta je farma zadnjih godina bila naš poslovni partner, korisnik naših krmnih smjesa i šteta je ne proizvodni kapapcitet i potencijal koji ima zadržati kao međimursku proizvodnju! 

Mi smo si, s druge strane, povezali više naših djelatnosti u smislenu cjelinu, u logični proizvodni lanac u kojem više nećemo kupovati odojke za naše kooperante s kojima imamo uzgoj tovljenika, imamo osiguran plasman stočne hrane i – supstituiramo uvoz! Ne samo odojaka, nego i makar mali dio uvoza mesa podizanjem vlastite proizvodnje. Zadnjih godina mi smo mesoprerađivačkoj industriji isporučivali s našim kooperantima oko 15.000 utovljenih svinja godišnje! 

 

OD SIROVOG ZRNA DO TOVLJENIKA

- Još jedan od poslovnih motiva je mogućnost da izravno, objektivno i vjerodostojno sami u proizvodnji koja je stručno i na svaki drugi način zahtjevna provjeravamo u konkretnom rezultatu kvalitetu smjesa s kojima idemo na tržište. Sve je u našim rukama: od temeljne sirovine, od sirovog zrna žitarice koje otkupom ulazi u naš proizvodni proces, do finalnog proizvoda – do tovljenika koji se isporučuje mesnoj industriji... 

I to nastojimo raditi na najvišoj razini, pa se u krmačarnik sada dovoze vrlo kvalitetne nazimice za stado koje će biti kombinirano od križanaca F1 generacije i pasminski čistih matičnih grla koja će se kao djedovska generacija koristiti za pridobivanje novih nazimica (u ciljanom križanju pasmina) za remont stada.

 

NIJE JEFTINO

 

Doprema nazimica iz Danske – vidjeli ste i sami na farmi – ide u tzv. "red security" režimu zoohigijene, a nije tajna, za jednu nazimicu križanku F1 generacije trebalo je platiti 270 eura, nazimice čiste pasmine (za "djedovsko" stado) stoje 640 eura po grlu. Nerast u čistoj krvi (jorkšir ili landras) je po 2.150 eura, nerastovi križanci tih pasmina F1 generacije su po 595 eura.

Uvjeren sam da i u okolnostima u kojima je naše svinjogojstvo pritisnuto damping cijenama uvoznog mesa i drugim nepovoljnim okolnostima, mi možemo postići primjerenu dohodovnu isplativost proizvodnje koju smo postavili kupovinom reprocentra u zaokruženi ciklus.

 

Izvor: 3163