Živa zemlja 04.01.2017. 08:58. Zadnja izmjena: 04.01.2017. 09:16.

Krištanovec

Kupinovo vino OPG-a Posedi: dvostruko potvrđena kvaliteta s dva "zlata"

U sklopu 11. međunarodnog voćarskog sajma u Donjem Kraljevcu, u Centru dr. Rudolfa Steinera, priređeno je 27. listopada 1. ocjenjivanje voćnih vina, na kojem je bilo prijavljeno 18 uzoraka vina od kupina, malina, šljiva, crnog ribizla, trešnje i jabuke različitih godišta proizvodnje, od 2008. do 2016. godine, iz čak šest hrvatskih županija.
Vina su bila izložena ocjeni šestoro iskusnih, certificiranih degustatora enologa: Marijan Čižmešija, dipl.inž.agr. iz Savjetodavne službe predsjedao je povjerenstvom u kojem su bili agronomi dr.sc. Mirela Osrečak, Nataša Puhelek-Puština, Zdenko Ivanković, Miroslav Matovinović i Tomislav Pavlešić. Ocjenjivanje voćnih vina oni su obavili po "Buxbam metodi 20 pozitivnih bodova" te ponuđene uzorke prema boji, bistrini, mirisu i okusu ocijenili s četiri "zlatne diplome", jedanaest "srebrnih diploma" i jednom "brončanom diplomom", a sudačka je dosljednost čak dva vina "eliminirala" zbog izraženih mana i bolesti u mirisu i okusu.

Kupinovo vino (2015.g.) Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Posedi iz Krištanovca odlikovano je zlatnom diplomom, što su nositelji OPG-a, Robi i Gordana, dočekali s velikim veseljem i kao još jednu ovjeru kvalitete vina od kupine koje njeguju.

Nije to prvo zlato za njihovo kupinovo vino, kaže Robi, zlatom je već jednom bilo okićeno: "Zlatnu medalju za kupinovo vino iz 2015. godine s OPG-a Posedi već smo dobili i na ocjenjivanju vina povodom "Urbanovog 2016", pa kad se dogodi ovakva dvostruka potvrda izvrsnosti vina, onda nema ni za naš više sumnje da radimo kako treba. A da radimo kako treba potvrda je i u tome što mi već u svibnju ostajemo bez vina prošlosezonske proizvodnje, sve se rasproda... Naime, moji su roditelji, Nada i Stjepan Posedi, počeli s kupinama i kupinovim vinom pred više od dvadeset godina, pa danas imamo u potpunosti savladanu tehnologiju – od uzgoja kupina do njege vina.
Godišnja nam je proizvodnja između 2.500 i 3.000 litara kupinovog vina, dakle to je butik-proizvodnja, a ne industrija... Bilo je i lutanja. S nekadašnjih 2.000 grmova proizvodnja je reducirana na 1.000 grmova s težnjom da se s kvalitetom izvuče jednak efekt.

No, usprkos potražnji za kupinovim vinom, na OPG-u Posedi se ne misli "na glavu" skakati u nekontrolirano povećanje proizvodnje", kaže Gordana: "Mi smo oboje zaposleni, proizvodnja kupinovog vina je dopunski prihod, a ne oslonac egzistencije. Kod kupinovih vina poredak stvari, za razliku od drugih poljoprivrednih proizvodnji, ponešto je obrnut. Mi pokušavamo odgovoriti na potražnju, a ne prvo proizvesti, pa onda tražiti kupce. To, uz marketing i ciljane skupine potrošača, je bolji recept izlaska na tržište od onog "možda bu išlo"... Bolje je ići polako, držati se "starih pravila", uz osnovni proizvod ponuditi potrošaču nijansu više. Primjerice dizajniranu ambalažu s kojom flaša i najfinijeg vina vrijedi još više i postaje prestižnim poklonom za poslovne prilike i slično... Tako da se s plasmanom ne mučimo, rasproda se sve – što na kućnom pragu, što na sajmovima i manifestacijama kakvo je "Porcijunkulovo" na primjer..."

No uz uhodanu proizvodnu kupinovog vina, Robi i Gordana već razmišljaju, pa makar u okvirima OPG-a koji je samo dopunski prihod uz njihova zaposlenja, koja je slobodna iduća tržišna niša, pa Robi obrazlaže: "Imamo već novi nasad kupina koji je ciljan prvenstveno na konzumnu kupinu... Nećemo se odreći proizvodnje vina, ali konzumna je kupina tražena, za lokalnu opskrbu joj nema konkurencije jer se ne može uvoziti izdaleka, pa ćemo već u sezoni 2017. testirati tržište... I nije nas strah. Konzumne će se kupine prodati koliko će se prodati, imamo ranu sortu, izuzetno ukusnu i slatku kupinu, od koje se – što preostane neubrane i neprodane za konzum – i dalje može odnjegovati i te kako kvalitetno vino... Opet će nam tržište pokazati hoće li u budućnosti primarna orijentacija OPG-a Posedi biti kupinovo vino ili konzumne kupine. A nema razloga da se jednako dobro ne plasira na tržište i jedno i drugo..."