LOBODNJAČE, bolesti povrća
Biljna porodica lobodnjača (fam Chenopodiaceae) obuhvaća oko 1.500 vrsta rasprostranjenih po cijelom svijetu, za čije je predstavnike značajno nakupljanje nitrata i oksalne kiseline. Kao lisnato povrće u nas se najčešće koriste špinat (pod- porodica Amaranthaceae) i blitva, a zadebljali se korijen koristi od cikle. Od ostalih kulturnih vrsta iz skupine lobodnjača u našoj zemlji valja još istaknuti šećernu i stočnu repu. Premda špinat i blitva imaju kraću vegetaciju od cikle, svi su predstavnici porodice vrlo osjetljivi na neke kategorije bolesti lišća: pjegavosti (Cercospora, Ramularia), hrđa (Uromyces), plamenjača (Peronospora) i pepelnica (Erysiphe)! U područjima gdje se na većim površinama uzgaja šećerna ili stočna repa njihova je ekonomska štetnost posebno izražena, jer se bolesti “sele” iz jednog osjetljivog usjeva na drugi. Što se biljna bolest u usjevu ranije javlja, uz povoljne meteorološke uvjete zabilježene su štete veće. Problem suzbijanja bolesti povrtnih lobodnjača u našoj je zemlji još izraženiji jer za istu namjenu nemamo službeno dopuštenje za primjenu niti jednog pripravka (fungicid), pa kod preporuka struka uglavnom ističe poštivanje plodoreda, prostornu izolaciju usjeva špinata, cikle i blitve od šećerne i stočne repe, te izbor na bolesti manje osjetljivih kultivara. PJEGAVOST LISTA - Cercospora BOLESTI LIŠĆA - siva pjegavost i hrđa PEPELNICA I PLAMENJAČA, bolest blitve i špinata BOLESTI ŠPINATA - antraknoza
Izvor: 2796