Živa zemlja 10.02.2017. 09:34. Zadnja izmjena: 10.02.2017. 09:42.

Šest lija je dolijalo

Lovci društva Prepelica iz Preloga umjesto lova na pernatu divljač u odstrelu lisica

Budući da je naredbom Ministarstva poljoprivrede o mjerama za spriječavanje pojave širenja influence ptica (ptičje gripe) zabranjen, između ostalog, redovni lov na nisku pernatu divljač, lovci Lovačkog društva "Prepelica" iz Preloga okrenuli su se drugim aktivnostima. U odnosu na odredbe lovno-gospodarske osnove za svoje "otvoreno lovište XX/106 Prelog" s propisanim mjerama i obvezama u uzgoju i zaštiti divljači, ove su godine zbog dosta snijega i najave sve jače zime i sve više padalina sami podigli razinu tih mjera.

Uz ispunjavanje redovne obveze hranjenja divljači propisanim količinama hrane, kupili su dodatnih šest tona kukuruza u klipu, a lovnik Siniša Kalšan i njegovi pomoćnici organizirali su po smrznutim poljima traktorske transporte kojima su četiri lovačke ekipe napunile kukuruzom sva postojeća hranilišta u lovištu. Uz to, kad se već ne može organizirati lov na pernatu divljač (i pernate predatore), preloški su lovci – kaže Mladen Mezga, predsjednik LD-a "Prepelica" – krenuli pred desetak dana u intenzivniji lov na lisice:

- Uspješni smo bili u tom lovu, godišnje prosječno odstrijelimo i više od sto lisica, a i ove godine smo, tri mjeseca prije kraja lovne godine, već blizu tog broja. A intezivnije smo krenuli u lov na lisice jer smo u posljednje vrijeme imali dojave građana i molbe da "nešto učinimo" s lisicama koje se doslovce šeću, čak i po danu, po naseljima između kuća... Tu ne možemo ići u odstrel jer nije dopušteno korištenje oružja unutar "zone 300 metara", a lisice kao da to znaju, jer ih nitko u naselju pucnjem nikad niti ne uznemiri. Zato smo organizirali lov lisica na rubnim dijelovima naselja s dobro postavljenim lovačkim zasjedama izvan zone zabrane lova, odnosno izvan "zone 300 metara". Rezultat nije izostao, pomogao nam je i tvrdi, smrznuti snijeg na kojem se svaki pokret daleko čuje, pa su lisice pri prvim koracima lovaca kroz šikare iskradale se van iz šikara i dolazile lovcima na čekama na nišan.

Trebalo je dosta strpljivosti na hladnoći, a odstrijeljene su sve lisice koje su bile opažene za lova. Postigli smo i svojevrsni rekord u našem društvu, dosadašnji je bio odstrel četiri lisice i dvije kune u jednom lovu, a sad je palo šest lisica u jednom organiziranom lovu. Sve odstrijeljene lisice izgledale su vrlo zdravo i u punoj kondiciji, što je samo još jedan dokaz stare tvrdnje da gdje ima brojnih predatora, znači da ima puno divljači. Za vrijeme lova vidjeli smo i lijep broj zečeva i fazanske divljači, pa će ovo rasterećenje terena od lisica zasigurno ostaviti pozitivnog traga u tom dijelu lovišta.

No to je i jedini mogući domet naših lovačkih aktivnosti koje smo intezivno provodili u proteklih nekoliko tjedana, postoje problemi koje mi, lovci, sami ne možemo riještiti.  Na našem je području velik broj naleta automobila na cestama na srneću divljač koja prolazi kroz naše lovište, a velike odštete za štete nastale pri naletima na divljač, zbog loše zakonske regulative i odluka sudova u takvim situacijama, dovode naše lovačko društvo u velike financijske probleme, pa doista razmišljamo vratiti lovište davatelju lovozakupa, Međimurskoj županiji.