
LUK VLASAC, uzgoj luka vlasca
Vlasac ima sitno nježno lišće zbog kojeg se uzgaja, a ne formira zadebljale lukovice. Razmnožava se sjemenom i podjelom bokora. Vlasac je višegodišnja biljka, pri osnovi razvija mnogobrojne pupoljke koji brzo stvaraju zelene bokore. Druge godine vlasac obnavlja plodonosno stablo na čijem se kraju formiraju cvjetovi, sivkastoljubičaste boje i skupljeni u cvat loptastog oblika. Pri takvom uzgoju bokori se izvade i do sađenja se čuvaju u podrumu. Neke kemijske osobine vlasca su: suha tvar 18%, bjelančevina 3,9%, celuloza 2,5% i eterična ulja 0,9%, glavni osnovni sastojak su ugljikohidrati dušične tvari. U domaćinstvu se može koristiti za mesne i povrtne salate, umake na bazi majoneze itd. Važno je spomenuti da se vlasac ne smije kuhati u jelu jer gubi boju i aromu, već se jelima dodaje svježe kosan tek pred uporabu. VRSTE LUKA, crveni luk, luk kozjak, bijeli luk
Izvor: 2778