Živa zemlja 17.06.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

Malverzacije državnim zemljištem u Kotoribi?

Proteklog četvtka u prostorima Općine Kotoriba održana je konferencija za novinare na kojoj su predsjednik Općinskog vijeća Željko Šebeštjan, načelnik Ljubomir Grgec i zamjenik načelnika Dobriša Zvošec javnost željeli upoznati s “malverzacijama (odnosno preprodajom) poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na području Općine Kotoriba”.
Da podsjetimo, radi se o zemljištu iz Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH kojeg na području Kotoribe ima 801 hektar, od čega je 367 ha bilo namijenjeno prodaji, 394 ha zakupu, a 40 ha je izuzeto za potrebe Općine. Program raspolaganja državnim zemljištem donijelo je Općinsko vijeće još 2005. godine, a iste godine suglasnost na program dalo je resorno ministarstvo. Krajem 2008. proveden je javni natječaj za prodaju 30 parcela s početnom cijenom od 3,9 milijuna kuna, a najpovoljnije ponuđače Općinsko vijeće potvrdilo je u ožujku 2009. godine. Ministarstvo poljoprivrede potom je u listopadu iste godine dalo suglasnost na prodaju 24 parcele, za ukupnu cijenu od 5,1 milijun kuna. Ni tu nije ništa sporno, međutim, predsjednik OV-a Šebeštjan kaže:
- Od 24 parcele, za sedam je odmah plaćen kompletan iznos, a kupci su pri tome ostvarili 20 posto popusta, a za ostale parcele dogovorena je obročna otplata na 10 ili 15 godina. Ugovori s kupcima potpisani su zadnjeg dana 2009. godine, kada su i plaćene prve rate, odnosno cjelokupan iznos. Prihod od prodaje zemljišta u 2009. godini bio je 844 tisuće kuna, od čega je 50 posto prihod Općine, a po 25 posto pripada državi i Međimurskoj županiji. Sve je to izgledalo u redu, dok nisu počele kružiti priče o preprodajama zemljišta, što se provjerom i utvrdilo. Neke parcele u međuvremenu su promijenile nekoliko vlasnika, među njima i one za koje je dogovoreno obročno plaćanje. Zamjenik načelnika Zvošec novinarima je predočio evidenciju zaključenih ugovora i izvatke iz katastarskih uložaka iz kojih je vidljivo da je šest parcela promijenilo vlasnike. Izrijekom su navedena imena Valerije Markan, Željke Fuš, Zlatka Talaša i Ladislava Fuša koji su parcele preprodali Eko Kotoru d.o.o. Kotoriba, Ivanu Ujlakiju, Ivanu i Jasminki Čukulic i Zlatku Talašu.
Na pitanje je li u ugovorima postojala klauzula koja brani prodaju kupljenog zemljišta, zamjenik načelnika odgovorio je niječno.
Predsjednik Općinskog vijeća kaže da je možda sve bilo i po zakonu, ali da nije moralno jer je državno zemljište kupljeno po povoljnijoj cijeni od tržišne. Neke parcele kupljene su za 46 eurocenta po čhv-u, a današnje cijene u Kotoribi kreću se od 1 do 2 eura po čhv-u.
- Netko je preprodajom mogao zaraditi tri do četiri puta više nego je to zemljište platio, ustvrdio je Šebeštjan, dodajući da je natječaj proveden po starom zakonu (“minutu do dvanaest”) u trenutku donošenja novog zakona. U novom zakonu stoji da se zemljište deset godina od stupanja u vlasništvo ne smije otuđiti.
Načelnik Općine Grgec zanimljivom činjenicom smatra da su upravo preprodane parcele protekle godine izuzete iz područja zaštićenog krajolika.
- Tu se planiraju farme za uzgoj po 200 tisuća pilića u turnusu za Pipo, a u pitanju su raznorazne igre. Zašto onda zaštitu nisu skinuli za cijelu Kotoribu, a ne samo tamo gdje su nečiji privatni interesi, rekao je Grgec.
V.Trstenjak

Izvor: 2877