Živa zemlja 16.07.2019. 08:01. Zadnja izmjena: 16.07.2019. 08:03.

Stari običaji

Mamičina žetva u Pušćinama održana u nedjelju, 14. srpnja

U Pušćinama je u nedjelju, 14. srpnja održana tradicionalna manifestacija „Mamičina žetva“ u organizaciji pansiona Mamica, Turističke zajednice Općine Nedelišće i Turističke zajednice Međimurske županije.

Vlasnici pansiona Mamica, supružnici Žarko i Sandra Nedeljko već petu godinu zaredom brinu da posjetiteljima bude ugodno na manifestaciji čija je temeljna svrha prikaz tradicionalne žetve s ciljem očuvanja tradicije i običaja naših predaka, uz popratne sadržaje za one najmlađe te bogatu enogastronomsku ponudu.

Vremena su se promijenila i više nije potrebna ljudska snaga kako bi se određeni poslovi priveli kraju. Nekada se žetva smatrala najtežim poslom, a žito se žnjelo ručno, odnosno srpom i to je bio ženski posao, dok su muškarci vezali žito u snopove. Za taj posao bio je potreban određen broj ljudi, dok današnje moderno vrijeme preferira korištenje strojeva čime stari načini obrade poljoprivrednih kultura padaju u zaborav – moglo se čuti prije nego što su članovi Kulturno umjetničke udruge Seljačka sloga iz Nedelišća pokazali kako se nekad želo, nakon čega je uslijedilo natjecanje amatera. Sudjelovale su četiri ekipe: Udruga žena Pušćine – Pušćinske mamice, Društvo sportske rekreacije „Sport za sve“ Pušćine, Stari mladići iz Pušćina i Udruga žena Jakopovec pod imenom Jakopovske frajle. Tročlani žiri ocjenjivao je brzinu, izgled njive nakon žetve te umjetnički dojam natjecatelja.

I ove godine poseban gost “Mamičine žetve” bio je Nikola Faller, akademski kipar iz Osijeka čije su slamnate skulpture krasile prostor. Manifestaciji su se uz brojne posjetitelje iz Međimurske i Varaždinske županije odazvali i zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman te načelnik općine Nedelišće Darko Dania, a veselom se društvu s vremenom pridružio i župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je najboljima uručio nagrade. Za glazbenu kulisu pobrinula se grupa „Živa pozitiva“ u sastavu Mario Maruševac, Nenad Peršak i Želimir Perković.

Više fotogafija pogledajte OVDJE.