Živa zemlja 21.08.2019. 08:23. Zadnja izmjena: 21.08.2019. 08:28.

Zlatna žutica

Manjak magnezija na vinovoj lozi 

Magnezij je jedan od najosnovnijih elementa potrebnih za rast i razvoj svih zelenih djelova. Sastavni je dio molekule klorofila, koji je neophodan za odvijanje fotosinteze, a znamo da je ona glavni proizvođač hrane i energije u biljnome svijetu.  Vinova loza za svoj pravilan rast i razvoj u tijeku jedne godine treba oko 5070 kg magnezija, što većina mineralnih gnojiva ne osigurava.  Magnezij je dosta dobro pokretan u lozi što znači da relativno dobro i brzo putuje iz korijenja do listova. Problemi nastaju tijekom ljetnih mjeseci, nakon provedbe prvog vršikanja, kada loza mora ponovno potjerati nove vrhove i zaperke. Tada je u vrlo kratkom periodu potrebna velika količina magnezija koju korijen za sušnih mjeseci ne može dobaviti pa je vrhovi i zaperci za svoj rast i razvoj polako izvlače iz starijeg lišća. Na donjem se lišću javljaju „žuti klinovi“ između zelenih žila, a kod jačih nedostataka, klinovi mogu poprimiti čak i bijelu boju. Ova je pojava naročito izražena na sorti GRAŠEVINA u našem vinogorju, ali se u posljednjih nekoliko godina javlja i na OSTALIM sortama.

Jak manjak magnezija kod graševine na lokalitetu u Urbanu

Primjena magnezijevih gnojiva se također preporuča u vinogradima gdje je u predhodnoj godini bilo štete od sušenja vrha grozda/peteljkovine, (rizling rajnski)  posebno na sortama cijepljenima na podlozi SO4 te kod uzgoja vinove loze na karbonatnim (vapnenim) tlima. Problem se može riješiti na nekoliko načina. Najbolje je pronaći mineralna gnojiva koja imaju povećani sadržaj Magnezija. NPK(MgO) 8-16-24(2)  ili  NPK(MgO,SO3) 7-14-21(2,18).

simptomi manjka magnezija na sorti Muškat žuti

Ukoliko je manjak magnezija jako izražen, jedno od mogućih rješenja je nabavka tehničkog magnezijeva sulfata i njegova primjena u dozi od 50 kg/ha širom po nasadu vinograda. Nešto skuplja varijanta je gnojivo EPSO TOP (MgSo4) koja se može naći na tržištu u pakiranjima od 25 i 5 kg. Isto se gnojivo može upotrijebiti i kao folijarni pripravak u dozi 5-10 kg/ha. Prskanje moramo obaviti  najmanje desetak dana prije početa pojave manjka magnezija, početkom mjeseca srpnja. Uz ovo gnojivo postoji još i čitav niz folijarnih pripravaka na tržištu. MYR MAGNESIO - organsko dušično sa magnezijem, MAGNESIOGREEN...itd. 

Manjak magnezija na sorti rizling rajnski

Simptome manjka magnezija ponekad neiskusni vinogradari znaju zamijeniti sa simptomima zlatne žutice. Nije svaka promjena boje u žutu izazvana fitoplazmama, žuticama. Kod simptoma najopasnije današnje bolesti vinove loze, zlatne žutice, uz žutu boju osnovni i najvažniji simptom je uvijanje i krtost listova, slika ispod. 

Klasični simptomi zlatne žutice vinove loze

Izvor: Adrian Horvat, dipl. ing.