Živa zemlja 17.09.2017. 23:02. Zadnja izmjena: 17.09.2017. 23:04.

Viši stručni savjetnik

Marijan Čižmešija proveo mjerenja šećera i ukupnih kiselina u grožđu

Viši stručni savjetnik iz međimurske podružnice Savjetodavne službe Marijan Čižmešija, dipl.inž.agr. i ove je godine proveo mjerenja šećera i ukupnih kiselina u grožđu zbog određivanja optimalnog roka berbe za pojedinu sortu u vinogorju Međimurja.

Mjerenja su obavljena na referentnim položajima za rane i srednje kasne sorte, a M. Čižmešija kaže: - Iz rezultata mjerenja vidljivo je da je sadržaj šećera u grožđu viši, a sadržaj ukupnih kiselina niži nego u istom razdoblju prošle godine, fizološka zrelost grožđa je nastupila sedam dana ranije kod sorti srednje epohe dozrijevanja. Od 23. do 30. kolovoza prosječni porast šećera u grožđu sorti ranije i srednje epohe dozrijevanja bio je 10 °Oe (1,4 °Oe dnevno), a opadanje kiselina iznosilo je 2,3 g/l. Rane sorte dosegle su tehnološku zrelost već krajem kolovoza i započelo se s berbom, a berba sorti srednje epohe dozrijevanja kreće ovih dana.

U vinogradima oštećenim tučom uz smanjeni prinos javlja se i neujednačeno dozrijevanje grožđa i sporije opadanje ukupnih kiselina, pa o tome vinogradari moraju voditi računa pri određivanju roka berbe. U neoštećenim nasadima zdravstveno stanje grožđa za sada je izuzetno dobro, a određivanje roka berbe ovisi isključivo o sadržaju šećera kiselina u grožđu, odnosno tipu vina koje se želi odnjegovati.