Živa zemlja 08.12.2016. 09:02. Zadnja izmjena: 08.12.2016. 09:10.

Sveti Urban

Martinjska izborna berba kod Horvatovih unuku u čast!

Ovo se još nije dogodilo - da beremo grožđe na Martinje. Najkasnija berba bila je krajem 10. mjeseca, ali i to je bilo prije 30 godina, istaknuo je iskusni berač Stjepan Košak iz Vukanovca kojeg smo zatekli u izbornoj berbi pušipela na imanju vinarije Horvat u Svetom Urbanu. Otac i sin Vladimir i Robert Horvat uspješno su obavili svoju prvu izbornu berbu, koja je prema njihovim riječima prava rijetkost u međimurskom vinogorju.

Urod je ove godine bio dobar pa smo odlučili nekoliko trsova ostaviti za izbornu berbu. Za to smo odabrali i prigodan datum – Martinje, pošto u obitelji imamo muškog nasljednika, unuka Martina, objasnio je Vladimir Horvat. Lijepo vrijeme, kojem su se članovi obitelji Horvat istinski nadali, išlo je na ruku beračima koji su uz posljednje ovogodišnje zrake sunca pobrali 900 trsova zaštićene, autohtone sorte grožđa.

Berbi se pridružio i slavljenik, šesnaestomjesečni Martin

Zadovoljni smo urodom, a posebno kakvoćom grožđa koje mjeri oko 112 eksela sladora. Prema našim procjenama, dobit ćemo oko 1100 kilograma grožđa, a nakon prešanja i dozrijevanja na proljeće ćemo već imati mlado vino, akcentirao je vinar Robert.

Djedu i tati vinarima u vinogradu se pridružio i šesnaestomjesečni slavljenik Martin sa svojom mamom Ivanom, dodatno uljepšavši poseban dan na imanju obitelji Horvat koji će nesumnjivo rezultirati vrhunskom kapljicom.