Živa zemlja 26.03.2017. 20:30. Zadnja izmjena: 26.03.2017. 20:31.

Izložba i ocjenjivanje vina

Međimurci i ubrali koš medalja u Mađarskoj

U Sumartonu u Mađarskoj 11. ožujka održana je izložba i ocjenjivanje vina vinara Mađarske, Slovenije i Hrvatske, koju priređuje Udruga vinara "Sv. Martin" iz Sumartona. Većina članova te udruge su pomurski Hrvati,  a predsjednik udruge Lajos Vlasics posebno uvijek poziva klub "Vinoljub" iz Nedelišća. U konkurenciji je bilo više od 120 uzoraka vina koja je ocjenjivao međunarodni žiri enologa i sommeliera.

Međimurski vinari s vinima većinom iz berbe 2016. ubrali su koš medalja. Vinska kuća Kossi osvojila je četiri zlatna priznanja za pušipel, graševinu, rajnski rizling i muškat žuti (iz 2015.), a pušipel iz 2016. proglašen je i šampionom iizložbe, pa je Milivoj Kossi proglašen najboljim vinarom vinarske izložbe 2017.

Vinogradarstvo i vinarstvo Oletić dobilo je zlato za sauvignon blanc i srebro za pinot sivi, Vinarija Štampar srebro za sauvignon blanc, Vinarstvo Branilović srebro za rajnski rizling i broncu za rajnski rizling polusuhi, a Vinarstvo Serec srebro za rajnski rizling i muškat žuti. U prigodnom programu pjevački zbor KUD-a Sumarton i tamburaši Sumartonski lepi dečki uz mađarske napjeve zapjevali su i pjesme iz hrvatske (pra)djedovine.