Živa zemlja 04.12.2018. 13:33. Zadnja izmjena: 04.12.2018. 13:34.

Terme Sveti Martin

Međimurje ponovno domaćin stručnjacima u proizvodnji povrća

U organizaciji Gospodarskog lista i Društva agrarnih novinara Hrvatske u LifeClass Termama Sveti Martin održan je 4. Hrvatski stručni skup o proizvodnji povrća kojim organizatori nastoje upoznati proizvođače s najnovijim trendovima i tehnologijama u proizvodnji povrća, promjenama i dopunama u zakonodavstvu Republike Hrvatske i Europske unije te pozitivnim iskustvima zemalja koje su proizvodnju povrća podigle na najvišu razinu.

Otvorenju je nazočio i župan Međimurske županije Matija Posavec koji je istaknuo kako međimurski poljoprivrednici znaju da konkurentnost trebaju graditi na kvaliteti, a ne na količini proizvedene hrane. „Trebamo razvijati hrvatsku poljoprivredu i gospodarstvo čime ćemo pridonijeti i razvoju države u cjelini. Vjerujem da će ovaj skup iznjedriti ideje na kojima ćemo graditi bolju budućnost svih proizvođača. Ako uzmemo podatak da godišnje Hrvatsku posjećuje više od 20 milijuna turista koji ostvaruju preko 110 milijuna noćenja, jasno je koliki je potencijal u ponudi i plasmanu domaćih proizvoda. U Međimurskoj županiji nastojimo povezati poljoprivredne proizvođače, kroz klastere i udruge, inicirati suradnju sa jadranskim županijama gdje bi naši proizvođači mogli ponuditi svoje proizvode” rekao je župan Posavec, istaknuvši primjer dobre prakse nedavno osnovanu udrugu Najbolje 'z Međimurja kroz koju međimurski proizvođači zajednički nastupaju na tržištu i direktno plasiraju proizvode krajnjem potrošaču. „U Međimurju se proizvodi ukupna hrvatska potreba krumpira i jabuke što je svakako potvrda da postoji veliki potencijal. Moramo poticati poljoprivrednike i Hrvatska poljoprivreda može postići odlične tržišne rezultate.“

Novost na ovogodišnjem Seminaru je i prvi Regionalni susret proizvođača povrća iz regije. Za sve sudionike je organizirana i “Burza povrća” u okviru koje su proizvođači ponudili svoje proizvode, a trgovci prezentirali uvjete i načine poslovanja. U tri dana 4. Stručnog seminara o proizvodnji povrća u Hrvatskoj akreditirano je 350 sudionika koji su razmijenili iskustva kroz panele, radionice i predavanja.

Uz već spomenute organizatore, suorganizatori su Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, Fakultet Agrobiotehničkih znanosti Osijek, Hrvatska poljoprivredno – šumarska savjetodavna služba, Zajednica Udruga hrvatskih povrćara i Hrvatska poljoprivredna komora.

Pokrovitelj skupa je Ministarstvo poljoprivrede RH uz značajnu podršku Međimurske županije.