Živa zemlja 01.01.2019. 12:08. Zadnja izmjena: 01.01.2019. 12:09.

Tržište

Međimurski kalamper ide u izvoz: Više cijene, brže plaćanje

Međimurski proizvođači krumpira ne mogu se pohvaliti da su od države u proteklom nizu godina uživali bilo kakvu posebnu potporu. Štoviše, u upozoravanju da je hrvatsko tržište izloženo neprekidno pritiskui dampinškog uvoza nisu nalazili pozorono uho. A sami su se i probili sa svojim međimurskim kalamperom na tržišta izvan hrvatskih granica.

Predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira Damir Mesarić koji je iznimno puno energije potrošio na komunikaciju s resornim Ministarstvom, na napore da konačno izazove i donošenje i primjenu zakona o poštenoj trgovačkoj praksi, kaže da je trenutno situacija s plasmanom krumpira dobra, ali zahvaljujući – izvozu: - Osobno izvozim čak sedamdeset do osamdeset posto krumpira. Cijene su na stranim tržištima povoljnije, jer krumpira u Europi nema dovoljno, a i plaćanja su drugačije, bolje dinamike nego kod nas - kaže.

U skladišno-pakirnom objektu Zlatka Vinkovića na izlazu iz Belice prema Gardinovcu prebire se, otprašuje ili pere, te pakira prema naručenoj ambalaži krumpir ne samo iz njegove proizvodnje, već i od kooperanata organiziranih uz njegovu pakirnicu.

Z. Vinković kaže da se krumpir kontinuirano otprema: - Nema dana bez šlepera na dvorištu, znate kako je danas: za tržište se krumpir mora posebno pripremiti, posebno ambalažirati, to je zahtjevan posao koji traži i dobru organizaciju i stalnu spremnost na isporuku traženih količina, a kupci očekuju od nas i kontinuiranu prihvatljivu cijenu bez "skokova". Ne može se dozvoliti da za nekoga nema. Naći će drugog dobavljača, pa makar i lošijeg. I teško se onda vratiti "u igru". Zato smo u pogonu "non stop", pazimo na kvalitetu i pazimo konačno i na svoj ugled pouzdanih dobavljača.