Živa zemlja 05.06.2016. 00:00. Zadnja izmjena: 05.06.2016. 10:12.

Svjetski dan pčela

Međimurski pčelari u "Medenom vrtu" u Črečanu

Na 30. regionalnoj konferenciji Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO) za Europu i Centralnu Aziju, 5. svibnja ove godine u Antalya-i (Turska) jednoglasno je usvojen prijedlog pčelara Slovenije da se 20. svibnja proglasi "Svjetskim danom pčela". Naime, 20. svibnja je dan rođenja slavnog slovenskog zoologa iz 18. stoljeća Antona Janše, pionira modernog pčelarstva koji je napisao prve priručnike za uzgoj pčela za carsku školu pčelarstva u Beču, a po njima se pčelarstvo prema volji austrijske carice Marije Terezije poučavalo širom tadašnje habsburške monarhije.

FAO je prihvatio prijedlog slovenskih pčelara da bi se – između ostalog - javnost na svjetskoj razini upozorila na važnost pčela za čovjeka, jer zbog onečišćenja okoliša i bolesti koje su se pojavile zadnjih desetljeća pčelama prijeti izumiranje. Time je izravno ugroženo čovječanstvo, jer o oprašivanju ovisi 84 % poljoprivrednih kultura koje čovjek koristi za prehranu. Već u subotu, dan kasnije, 21. svibnja, u Črečanu, na pčelarskom etno-imanju "Medeni vrt" kojeg su uredili supružnici Tatjana i Miroslav Šardi kao pravu pčelarsku oazu, obilježen je prigodnim programom, lijepim druženjem i razgovorom o pčelama "Svjetski dan pčela", čime su Međimurci, odnosno međimurski pčelari, zapravo prvi koji su u svijetu "službeno" obilježili taj dan.

Doček članova Udruge pčelara međimurske županije "Agacija", čija je članica i Tatjana, baštinica pčelarske tradicije preloškog pčelarstva "Kanaan", pripremljen je ne samo kao susret pčelara, već kao dan "otvorenih vrata", a uz tipično pčelarske sadržaje i teme u "Medeni vrt" došli su i "starinski etno ezermešter" Ivan Zrna iz Podturna koji je demonstrirao stari drvodjeljski zanat, Terezija Pintarić iz Nedelišća sa svojim "cekerima od luščinja" i Slavica Šegović iz Ivanovca s proizvodima sa svog ekološkog poljoprivrednog gospodarstva.

Skoro stotinu pčelara i onih koje pčele tek kao fascinantni kukci i vrijedna "stoka sitnog zuba" zanimaju, bili su u prilici pratiti poučno predavanje narodnog učitelja koji je odgojio generacije đaka i pčelara, Ivana Šopara iz Čakovca, te liječnice, otorinolaringologinje Tine Mlinarec, kćerke Vitomira Mlinarca, Tatjaninog brata i drugog baštinika tradicije pčelarstva "Kanaan". 

Spajajući tradicijske vrijednosti zavičaja, nastojeći očuvati makar dio međimurske tradicijske baštine, Tatjana je u goste pozvala i članice dramske sekcije Društva žena Gornji Hrašćan – Danicu Novak, Anđelku Borko i Zdenku Vukelić koje su izvele sjajnu humoresku "Jakob i Gera", curice iz susjedstva, prvoškolka Mia i drugoškolka Uma recitirale su kajkavsku dječju liriku, a Črečinčarke, dobre susjede došle su i same noseći obilje domaćih kolača. Predsjednik "Agacije" Branko Lipić bio je upravo oduševljen odazivom publike jednako koliko i lijepim programom, a Međimurke i Međimurce, kolege pčelare pozdravila je i Barbara Kefelja, predsjednica varaždinske pčelarske udruge, čestitajući usput kolegama iz Hortusa Croatiae na prvom "službenom" obilježavanju "Svjetskog dana pčela".