Živa zemlja 28.06.2017. 22:39. Zadnja izmjena: 28.06.2017. 22:44.

Poljoprivreda

Međimurski ratari okupili se na Danima polja uljane repice i pšenice

Viša stručna savjetnica Suzana Pajić, dipl.ing.agr. iz čakovečkog ureda Savjetodvane službe okupila je u pondjeljak, 12. lipnja, na Danima polja uljane repice i pšenice pokraj Selnice i Murskog Središća međimurske ratare koji su u intenzivnoj proizvodnji spomenutih kultura, da bi po stanju usjeva sumirali korisna iskustva iz ovogodišnje proizvodne sezone.

Na terenu se analiziralo čak 30 kultivara uljane repice koje je na pokusnom polju sijao Zvonimir Babić iz Svetog Martina na Muri, a proizvodni pokus pšenice s 42 sorte i jedanim hibridom pšenice te ječmom pak je proučavan na njivama Alena Šopara iz M. Središća.

Usjevi su, praktično koji dan pred žetvu, u dobrom stanju, ali S. Pajić kaže da je bilo i ograničavajućih faktora u proizvodnji: - Ove godine od 1. do 12. lipnja, ovisno o lokalitetu, na području Međimurja palo je od 190 - 220 mm oborina po četvornom metru, što se pokazalo kao ograničavajući faktor u ovogodišnjoj proizvodnji ozimih kultura. Kritičan je ranije bio ožujak sa samo 20 mm oborina, a temperature su bile dosta visoke, što je uveliko smanjilo busanje kod pšenica, pogotovo onih sijanih izvan optimalnih rokova sjetve. Mraz od 21. travnja također je ostavio oštećenja na ratarskim usjevima, ali ratari su uspjeli s nizom agrotehničkih mjera održati usjeve u dobrom stanju, zaključuje S. Pajić.

No, ratarima je veći problem stara nepoznanica: žetva je pred vratima, a (još) ne znaju koliku će otkupnu cijenu prerađivači ponuditi za plodove njihova truda.