Živa zemlja 24.03.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 05.04.2016. 12:53.

Međimurski vinari

Jelena i Juraj Nemec iz Štrigove

"Vino kao alkoholno piće nije usporedivo ni s pivom ni sa “žesticama”. Zapravo nije usporedivo ni s jednim drugim napitkom jer je po svojoj strukturi - božansko! Gotovo tisuću različitih minerala, vitamina i drugih sastojaka neophodnih ljud-skom organizmu visokokvalitetna sortna vina izdvaja plemenitošću pred svim ostalim pićima. Vino čovjek treba piti kad je raspoložen jer će samo tada od njega dobiti svu punoću okrjepe i tek tada će osjetiti energiju koju ono daruje. Svaki liječnik na ovom svijetu priznat će (najčešće u sebi) da su čaša do dvije vina dnevno lijek.", rekao nam je šezdesetpetogodišnji Juraj Nemec, iskusan vinogradar i vinar iz Štrigove.

U svojoj je obitelji predstavnik treće generacije koja se bavi ovim poslom, a slično je i u obitelji njegove supruge Jelene (58), rodom iz Prekope, koja je također odrastala uz trsove i njihov dar. Na dan našeg razgovora Jelena i Juraj su proveli sate u vinogradu, ne žalivši se na kišu koja ni na tren nije prestajala padati. I kiša je dar jer treba žednoj zemlji, a i puno je lakše vezati mokre locne koje pod nježnim dodirom ogrubjele gospodareve ruke postaju podatnije. Ruke vinogradara i trsovi s vremenom počinju nalikovati: ožiljcima i žuljevima grle jedni druge i zajedno na svijet donose plemenit plod.


"Žao mi je što međimurska vina nemaju bolju promidžbu u cijeloj Hrvatskoj i šire. Zato što to zaslužuju iznimnom kvalitetom koja se očituje u jedinstvenom omjeru kiselina i šećera. Primijetio sam da se vikendaši boje kiša pred berbu te žure pobrati sve prije nego što počne truliti. To je pogreška. Od prirode treba uzeti sve što daje, a ako na tonu grožđa bude 25 do 30 kilograma trulog, za tim ne treba žaliti jer će rezultat u podrumu biti neusporedivo bolji. U usporedbi s međimurskim vinima, slavonsko-baranjska vina su tupa, međutim u ovoj zemlji, puno više reklamirana.", kaže Juraj Nemec.
 

KRALJ
Kralj Vinske kuće Nemec je - rajnski rizling.
"U našim vinogradima rajnski rizling dominira i jedinstven je u Međimurju jer smo materijal za sadnju nabavili u Njemačkoj. Pokazalo se da mu zemlja savršeno odgovara, a o rezultatu govori 15 zlatnih medalja, koliko je naš rajnski rizling dobio od 1992., otkada ga proizvodimo.", pojašnjava Jelena Nemec.

Uz rajnski, Nemecovi njeguju sorte zeleni silvanac, muškat žuti te u manjim količinama traminac i muškat otonel. Ponosni su na svoja vina zaštićenog geografskog porijekla, a na tržištu je prepoznata i omiljena mješavina (cuvée) visokokvalitetnih sorti nazvana Štrigovsko vino.

"Ovo stolno vino nam je vrlo traženo te ga na tržištu nudimo od butelja do 5-litrenih pakiranja. U njemu sljubljujemo najbolje od godišta, a da bismo zaista bili sigurni da odgovara tržištu, redovito organiziramo degustacije na koje pozivamo naše poslovne partnere te ugostitelje koji predstavljaju stupove vina. Degustacijama u našoj kušaonici ili predstavljanjima u ugostiteljskim lokalima želimo ljudima pokazati i dokazati da svaka naša bačva ima drugu priču, čak i onda kad se u dvije bačve nalazi isto vino. No, svaka je priča - prekrasna.", dodaje Jelena istaknuvši i važnost poštenja prema kupcu. U godinama kad ljetina podbaci, Nemecovi radije odbijaju nove kupce, kako im za stalne ne bi ponestalo vina.

BUĐENJE USPAVANE LJUBAVI
Jelena Nemec tvrdi da je na nekoliko bračnih parova koji su imali problema sa zaspalom ljubavi i međusobnim konfliktima provela “pokus”. Uspjeh je, tvrdi, bio - stopostotan!

"Savjet za povratak bračne ljubavi jednostavan je. Imala sam prilike vidjeti Nju kako plače, plaču djeca, a On iz večeri u večer odlazi u krčmu i vraća se kući pijan. Žena treba muža dočekati s toplom juhicom i kupicom vina. Kad uđe u kuću, osmjehnuti mu se i sjesti s njime za stol. Ako pri tome muž ništa ne govori, to je dobro jer znači da razmišlja. A razmišlja o tome koliko je pogriješio kad doma ima tako dobru ženicu. Poslije toga mu na pamet ne pada ni druga žena ni gostionica. U slučaju da ne reagira na takav redovit doček kad dođe s posla, e, od takvog čovjeka treba odmah dići ruke.", rekla nam je Jelena Nemec koja svoj savjet i živi, a ne samo da ga “propovijeda”.

Svoje kulinarske specijalitete s ljubavlju nudi suprugu, a i u tom dijelu “ženskog” posla je majstorica. Kao vrlo mlada žena stjecala je iskustvo u renomiranim austrijskim i njemačkim restoranima u kojima je radila i kao voditeljica. Imala je prilike posluživati poznate goste, poput Willyja Brandta:
"Iskustvo mi je pokazalo da političari nisu široke ruke i od njih nikada nisam dobila napojnicu.", uz osmijeh dodaje naša sugovornica.
 

NA “SPECIJALIZACIJI”
Supružnici Nemec imaju sina Radenka koji obiteljsku tradiciju nastavlja kao ugostitelj te ova vrhunska vina nudi u svom lokalu u Varaždinu.

"S obzirom da je sin otišao u ugostiteljski posao, trenutno tražimo zajednički model poslovne suradnje sa Zlatkom Kocenom iz Robadja, mladim obiteljskim čovjekom s kojim obrađujemo ukupno oko 5 hektara vinograda.", kaže Jelena, a Juraj u šali dodaje da je Zlatko trenutno kod njih “na specijalizaciji”.
 

VOĆKE UMJESTO DOKTORA
Jelena Nemec jednakom se energijom posvećuje i svom voćnjaku. Rad ju je izvukao od posljedica teške bolesti:
"Bila sam depresivna i mislila sam da se nikada neću izvući. Tada sam počela igru s mojim voćkama... eksperimentirala sam s cjepovima sve dok ne bih bila potpuno zadovoljna rezultatom. To je vrlo zanimljiv posao jer kad spojiš dvoje, nikad ne znaš kakva će biti djeca. Koliko god truda ostavila u voćnjaku, jednaka mi je radost iskopati stablo i pokloniti ga nekom tko pokaže interes. I danas, kad me zaboli glava, umjesto da popijem tabletu, odem u voćnjak i bol uvijek prođe. Zato sam zahvalna Bogu za ovu silnu ljubav koju mi je dao. Volim ove svoje rodne brege, volim ovaj kraj koji je dobio najljepše što se poželjeti može - plodnu zemlju i marljive ljude. Za nas vinogradare kažu da imamo tvornice pod vedrim nebom, a današnje, teško vrijeme pokazuje da su sve tvornice pod vedrim nebom i da nestaju u trenu. Onaj na nebu gospodar je svega i zato mu moramo biti zahvalni. Zar nismo svi osjetili da možemo imati pameti, znanja i volje, ali sreća ima zadnju riječ?! I da se ljudski snovi mogu u trenutku otopiti kao pahuljica snijega u vodi.", smatra Jelena Nemec.

Izvor: 2917