Živa zemlja 08.02.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 18.04.2016. 12:04.

Međimurski vinari

Obitelj Hažić iz Jurovčaka

Na starom vinogradu u Jurovčaku koji je naslijedio od roditelja Radenko Hažić (57) sa suprugom Biserkom (55) je 1993. godine započeo nadgrađivati obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo kojem je povjerio egzistenciju svoje obitelji. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo s vremenom je preraslo u izletište s kušaonicom u kojoj obitelj Hažić nudi svoje proizvode pod motom - "Zdravlje po domaćem".

"Odluka koju sam tada donio bila je riskantna, no, nisam požalio. Od samog početka pokušavali smo zaokružiti ponudu unutar spektra vlastitih proizvoda - od specijaliteta autohtone međimurske kuhinje, za koje je zadužena supruga, preko jabuka i proizvoda od tog voća do vrhunskih vina. Prema profilu naših gostiju vidjeli smo da cijene proizvod “iz prve ruke”, dakle onaj koji je nastao na mjestu gdje ga kušaju.", kaže Radenko Hažić.

S obiteljskim gospodarstvom rasle su i kćeri bračnog para Hažić - Tatjana (29), danas diplomirana ekonomistica te Valentina (28), dipl. ing. agronomije (pred završetkom specijalističkog studija). Tatjana i Valentina su duša ovog izletišta u Jurovčaku.

U vrijeme u kojem su Hažićevi počeli na tržište plasirati svoja vrhunska vina, po međimurskim bregovima već su djelovala renomirana vinarska imena. Ipak, Radenko kaže da snažnu konkurenciju nije osjetio u negativnom smislu:
"I devedesetih godina, kao i danas, naša vina imaju svoje kupce i prodamo sve.", kaže Radenko.

NAJDRAŽE VINO JE ONO NAPLAĆENO

"Roditelji nas nisu sputavali niti nam određivali put kojim ćemo krenuti, a agronomija kao struka neizbježno mi se nametnula zbog orijentacije našeg obiteljskog posla. Bio je to moj svojevrstan put k savjesti, s obzirom koliko su mama i tata uložili u razvoj našeg OPG-a. Kad sam krenula na studij, uz agronomiju sam upisala i medicinu, no, vrlo brzo sam donijela konačnu odluku i okrenula se studiju agronomije.", kaže Valentina koja, uz sestru Tatjanu, prima goste i predstavlja im proizvode. Za meso z tiblice i slične specijalitete još uvijek je nezamjenjiva Biserka, a Radenko kaže da su njemu ostali “ho-ruk” poslovi:

"Netko mora i na traktor.", dodaje Radenko, no, ističe da mu je od svih poslova najdraže - brojanje novca.
"Prihvatila sam i ja tu tatinu šalu, pa gostima koji me pitaju koje mi je vino najdraže odgovaram - naplaćeno.", kaže Valentina.

TATJANA ZA “SUBJEKTE”, A VALENTINA ZA “PREDIKATE”

Prezentacije sestre smišljaju zajednički: dok Tatjana predstavlja obiteljsko gospodarstvo, Valentina je specijalistica za pojašnjavanje tehnoloških procesa primijenjenih na određenom proizvodu, predstavljanje vina i sl., ali i desna ruka ocu u podrumarskom dijelu posla.

"Da ne bi bilo zabune, u obitelji zapravo svi radimo sve. Sestra i ja i poslužujemo goste, dakle imamo i mi svoj “ho-ruk” dio. I u odlučivanju o određenim poslovnim pitanjima međusobno se savjetujemo te zajednički formiramo konačnu odluku, bilo da je riječ o uređenju interijera, o vinima koja ćemo buteljirati, o dizajnu itd.", dodaje Tatjana.
Gosti su sve zahtjevniji te su Tatjanino i Valentinino znanje i elekovencija pravo obiteljsko blago.

"Među stranim gostima najviše nas posjećuju Austrijanci, a oni znaju što traže i što očekuju od pojma “domaće”. U njihovoj je zemlji ovakav oblik poljoprivredne proizvodnje i ponude odavno visoko razvijen te iznimno cijene zdravstveni aspekt domaćeg proizvoda. I drugi gosti su vrlo zainteresirani i uglavnom žele probati sve iz asortimana koji nudimo.", kaže Tatjana.

DIDAKTIČKI TURIZAM

Valentina smatra da je didaktički turizam izazov novog vremena kojemu treba dorasti, zbog čega su sestre Hažić uložile puno u svoje obrazovanje. Valentina je pripremila za natječaje dva projekta te pridonijela ostvarivanju sredstava uloženih u kušaonicu i terasu koju upravo uređuju kako bi u proljeće primila prve goste.

"U našem obiteljskom gospodarstvu njegujemo diversificiranost i po tome se razlikujemo od ostalih vinara u našem kraju.", kaže Valentina Hažić.
Lepeza raznolikosti ovog OPG-a širi se oko kraljice voća - jabuke. Gosti je mogu kušati tek ubranu sa stabla (ili sami ubrati), osušenu kao čips, pretočenu u prirodni sok, jabučni ocat ili - najstarije alkoholno piće na svijetu - jabučno vino. Zatvoreni krugovi proizvodnje tražili su tijekom godina i velika ulaganja u opremu, građevine, tehnološka obnavljanja...
Vinski asortiman obitelji Hažić sadržava graševinu, traminac mirisavi, chardonnay i sauvignon. U ove zimske dane, uz uobičajenu ponudu međimurskih specijaliteta, nude i zimske kompote od jabuka i kuhano vino.

SRCE GORNJEG MEĐIMURJA

Lokaciju na kojoj žive u obitelji Hažić smatraju velikom prednošću.
"Neposredna blizina Toplica sv. Martin svakako je prednost koja će zaživjeti u punom svjetlu kad se i toplički sadržaji razviju do planiranih razina. Često nam svraćaju gosti Toplica u potrazi za novim sadržajem.", kaže Tatjana.
Turistička oaza obitelji Hažić smještena je u srcu gornjeg Međimurja, gdje je puls života lagan, ujednačen i - zdrav.

Izvor: 2963