Živa zemlja 23.02.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 05.04.2016. 12:39.

Međimurski vinari

Obitelj Kossi iz Nedelišća - ljubav prema glazbi pretaču u svoje vino

Vinogradarska priča Čakovčanina Milivoja Kossija (55) započela je na štrigovskoj zemlji njegovog djeda Jakova Štiberca na kojoj je Milivoj kao dvadesetdvogodišnjak podigao svoj prvi nasad od 2.000 trsova.

"Imao sam nešto sredstava koje sam odlučio uložiti u taj prvi nasad i iskušati se u vinogradarstvu uz koje me vezuju uspomene na djetinjstvo te baku i djeda koji su živjeli u Štrigovi. Ručno pripremiti zemlju za 2.000 čokota u to doba ravno je poslu s 14 ili 15 tisuća čokota uz podršku današnje mehanizacije. Četrnaest godina pokušavao sam povećati urod u tom vinogradu, međutim, na kraju sam morao odustati. Mjesto na kojem je vinograd jednostavno nije bilo odgovarajuće te sam na toj pogrešci zauvijek naučio osnovna pravila: vinograd, uz kvalitetu zemlje, mora biti položen na poziciji jug ili jugozapad. Samo s ta dva preduvjeta kvaliteta grožda u startu se povećava za 15 do 20 posto.", kaže Milivoj Kossi koji danas obrađuje oko 4 hektara vinograda, a u pripremi je još jedan hektar.

U vinogradima u Banfiju, Robadju i na Štrigovčaku uspijevaju šipon – pušipel, graševina, pinot bijeli i rajnski rizling, a mnogi su ljubitelji vina i prijatelji ove obitelji imali prigode kušati i mješavinu (cuvée) nazvanu Misno vino. Milivoju u poslu pomažu supruga Ružica te sin Krunoslav uz kojeg imaju i kćerku Dijanu. U međimurskom vinarstvu prisutni su od 1980. godine, no, Milivoj u Nedelišću, u kojem žive, godinama vodi i uspješnu privatnu tvrtku. Popis zvanja našeg sugovornika tu ne prestaje.

Članove obitelji Kossi krase otvorenost, srdačnost i druželjubivost, osobine koje su unijeli i u vinarski dio posla te ne može proći puno vremena da u svojoj kušaonici ne okupe prijatelje. A tad grlom i srcem poteče - raspjevano vino.
 

VINOTOČ S GITAROM
Milivoj Kossi po struci je komercijalist, a druželjubivost i znatiželja kao mladića su ga odvele u novinarstvo. U listu "Međimurje" radio je kao novinar sedamdesetih godina, no, iako je kasnije iskušao druge profesionalne izazove, komadić rotopapira ostao mu je zalijepljen za srce:

"Svaki novi broj Međimurja čitam s emocijama i doživljavam drugačije od prosječnog čitatelja. I dandanas mi je oko ostalo oštro na pogreške te primijetim “tip-felere” na mjestima na kojima ih većina ljudi neće primijetiti. Isto kao što osjetim i procijenim kvalitetno odrađen članak. Dana u redakciji Međimurja i danas se s radošću prisjećam te s poštovanjem gledam na vaš posao. Zato što znam što sve stoji iza redaka koje čitamo.", dodaje Milivoj Kossi koji se, uz novinarstvo, uspješno okušao i u glazbi kojoj je bio posvećen punih 30 godina i kojoj je odan i danas.

U kušaonici u Štrigovi glazbeni instrumenti stalno su u pripremi. Trebaju ih samo zagrliti vješti prsti.
Mladom nasljedniku Krunoslavu Kossiju životnu trasu kojom će kročiti roditelji nisu nametali, no glazbeni sastav Non plus ultra – jest:
"Odrastao sam uz taj sastav u kojem je tata svirao 20 godina i što sam drugo mogao nego, kao i moj otac u djetinjstvu, upisati glazbenu školu.", šali se Kruno. Odmalena je i u građevinarstvu i u vinarstvu, ali i s notnim papirom. Studira turizam na Ekonomskom fakultetu u Puli te ocu predlaže nove intrigantne ideje oko razvoja posla:

"Ne nailaze baš sve moje ideje na tatinu podršku, no, na kraju, u realizaciji se uvijek uspijevamo uspješno susresti.", kaže Kruno koji je upravo ovih dana dobio i licencu voditelja podruma. Milivojeva supruga Ružica također je jedan od vitalnih zamašnjaka ovog brzorastućeg pogona:

"Milivoj je u obitelji glavni organizator. Organizacija i planiranje mu leže i ni u što se ne upušta bez dobre analize i pripreme. Meni to odgovara jer mi je planiranja i organizacije dovoljno na profesionalnom planu s obzirom da radim kao voditeljica poslovnice banke. Kod kuće se imam potrebu odmoriti od toga te mi ne pada teško odraditi bilo što, samo da netko drugi organizira. Ipak, priznajem da Milivoj ima vrlo naporan ritam i treba imati puno energije da bi ga se moglo pratiti. Osim toga, iznimno je uporan i tvrdoglav te ne odstupa lako od onog što započne. A na meni i Krunoslavu je da – izdržimo. Iskreno, posao smo toliko proširili posljednjih godina da je meni bilo draže vrijeme kad nam je vinogradarstvo bilo samo hobi. Drage su mi uspomene na to doba jer smo u Štrigovi proveli lijepe obiteljske trenutke, trenutke zajedništva kojih smo zbog Milivojevih brojnih angažmana bili željni. No, što je, tu je. Unazad nećemo.", kaže Ružica koja sa suprugom dijeli druželjubivost te okupljanja u njihovoj oazi prijateljstva u Štrigovi doživljava kao osvježenje, bez obzira na posao koji joj takva okupljanja često donose.

Milivoj Kossi među vinogradarima je cijenjen i kao sommelier. Povjerenik je Hrvatskog sommelier kluba za sjeverozapadni dio zemlje te ovlašteni ocjenjivač.
"Riječ sommelier prevodi se kao vinotoč, a predstavlja poznavanje kulture stola u širokom smislu tog pojma. Biti sommelier znači znati što proizvodiš, tj. poznavati dio enologije, znati to prezentirati do najfinijih detalja poput posluživanja te, na kraju, i povezivanja pića s hranom. Sve se zapravo svodi na “staru bečku školu” koje, na žalost, u našem ugostiteljstvu još uvijek nema u dovoljnoj mjeri. U našoj kušaonici trudimo se gostima ponuditi dio tog znanja i raduje me kad naiđem na ljude koji žele čuti i koji akceptiraju da je cijela priča šira od podjele na “črno i belo” vino."

DIREKTOR BEZ PLAĆE
O sveopćoj krizi Milivoj Kossi ne voli progovarati jadikovkom.
"Moj stav je da čovjek u svakom trenutku mora biti spreman na sve. No, da bi to mogao, mora i mudro planirati. Nemoguće je raditi do 14 sati i očekivati komotan život. Ako čovjek nije spreman raditi više, tada mu ni ne preostaje drugo do kritizirati. Želi li se na pošten način zaraditi dovoljno da bi se moglo komotnije živjeti i priuštiti vlastitoj djeci određen start za samostalan nastavak života, tada nema druge do zasukati rukave. Osim toga, smatram da svaki čovjek treba misliti i na doprinos zajednici u kojoj živi. Pri takvim angažmanima ne smije biti prizvuka osobnog interesa. Jedan takav doprinos pokušao sam dati Općini Nedelišće kao prvi direktor MESAP-a, jedini direktor koji je poslovao bez gubitaka i jedini koji je radio bez naknade.", kaže Milivoj.
Posjed u Štrigovi obitelj Kossi priprema za budućnost. Uz vino će se nuditi smještaj te domaća hrana.
"Zasada, 80 posto kapaciteta koristimo mi.", kaže u šali Milivoj, no dodaje kako čvrsto vjeruje da se najbolji posao bazira na principu “vlastiti proizvod u vlastitom tržnom prostoru”.
Milivoj Kossi uvjerio me da je potka cijele ove priče zapravo glazba. S njome je, kaže, kročio i tamnom i svijetlom stranom života, a kad krene pjesma iz srca vinotoča Milivoja, ne staje sve dok se s Fortnerovog brega zora ne slije u njegovo štrigovsko dvorište.

Izvor: 2913