Živa zemlja 13.10.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 18.04.2016. 11:06.

Međimurski vinari

Obitelj Novak iz Banfija

Još 1987. godine Danica i Boris Novak iz Banfija zasadili su svoj prvi vinograd te polako počeli podizati i njegovati suvremene nasade. Tada su još oboje bili u radnom odnosu. Godine 2003. potpuno su se posvetili vinogradarstvu i vinarstvu te egzistenciju svoje obitelji (djece Silvije i Martina) povjerili tvornici pod vedrim nebom.

"Od 1994. godine počeli smo razmišljati da se potpuno posvetimo ovom poslu te se intenzivnije pripremali i u smislu podizanja kvalitete i u smislu asortimana. Usprkos velikim ulaganjima, djecu nikada nismo tjerali da se orijentiraju na vinarstvo, no, tijekom odrastanja uvidjeli su da nije riječ samo o našoj, već i njihovoj budućnosti. Zato je sin Martin sada upisao Agronomski fakultet, a kćerka Silvija je viša ekonomistica. Drago mi je što su marljivi te im Danica i ja možemo mirno ostaviti velik dio poslova te otići na odmor, poslovno putovanje i sl.", kaže glava obitelji Boris Novak.

Obitelj Novak namjerava proširiti 8 hektara vlastitog zemljišta (uz 2 hektara u najmu). Rade i s kooperantima - dugogodišnjim, provjerenim partnerima:

"Taj odnos je čist. Mi znamo da je riječ o kvalitetnom grožđu, a oni imaju osiguran plasman. I s jedne i s druge strane zadovoljen je osnovni kriterij - sigurnost.", dodaje Boris.

BORBA

Novakovi su iza sebe ostavili i godine borbe za tržište.

"Najteže se bilo probiti doma. Sve smo morali odraditi sami. U vrijeme u kojem smo mi počeli, primjerice, Zagorje je još bilo na lošem glasu što se tiče kvalitete vina, pa smo svoj proizvod na tom tržištu lakše plasirali. Danas je, uz uvjet geografskog porijekla, možda i lakše jer imamo Hortus Croatiae. Tu našu udrugu ne bi trebalo omalovažavati jer vrijeme njezine nove uloge tek dolazi kad je riječ o koordinaciji zajedničkih nastupa diljem zemlje i svijeta. Danas biti članom Hortus Croatiae znači imati renome. Međimurska vina su, primjerice, sve cjenjenija i traženija u Dalmaciji upravo zbog svoje lagane, voćne arome. Drugi primjer je pušipel koji se također sve više traži po Zagrebu i drugim dijelovima zemlje, što me posebno raduje jer sam bio direktno uključen u projekt nastajanja te robne marke. Uspjeli smo posao, za koji su predviđene tri godine, završiti za godinu i pol. Trenutno 14 vinara proizvodi pušipel, a stižu i novi zahtjevi. I svi su vinari vrlo ozbiljni u poslu i radije neće puniti ako nisu zadovoljeni svi uvjeti. Ove ću godine ostaviti nešto pušipela za ledenu berbu. Znate li da po Zagrebu ima lokala na kojima piše “Točimo štrigovska vina” ? To je znak da se probijamo i da se ime Štrigove vezuje uz vrhunsko vino. Imam i vlastiti primjer koji svjedoči da su međimurska vina sve prepoznatljivija: lakoću i aromu mojih vina prepoznali su Austrijanci i pokazuju sve veće zanimanje. Riječ je o kupcima iz dijela Austrije u kojem nema vina i ljudi su uglavnom pili pivo. Kušajući, shvatili su da im vino više odgovara. Na tom tržištu vidimo prostor te mu se uskoro namjeravamo intenzivnije posvetiti promidžbom.", dodaje Boris Novak.

OBOGAĆENA GRAŠEVINA

Obitelji Novak najdraže medalje vezuje uz muškat žuti koji su prvi okitili nagradama. No, dominantna sorta je - graševina. Oplemenjuju je i “prstohvatom” drugih sorti u zasebnoj ponudi. Uz graševinu, njeguju sauvignon, chardonnay, rajnski rizling, muškat žuti, pušipel i crni pinot.

"Nisam želio stvoriti mješavinu pod nekim komercijalnim imenom jer sam smatrao da bi time izgubio prepoznatljivost. Ako netko vidi da na boci piše graševina, zna o čemu se radi. U nju smo dodali drugih sorti, ali ne u većem omjeru nego što zadržavanje imena graševina dopušta.", pojašnjava Boris Novak koji će sa sinom Martinom u svom podrumu rado pomoći kupcu da sam pronađe mješavinu najugodniju njegovim osjetilima.

Proteklih nekoliko godina obitelj je intenzivno ulagala u suvremenu opremu podruma, a ove su godine završili i uređenje kušaonice. S obzirom da 95 posto vina flaširaju, uložili su i u punionicu:

"Oprema mi omogućava da tehnološki u potpunosti kontroliram proces, što mi je bio cilj. Po struci sam mljekarski tehnolog i zato od sebe tražim preciznost, besprijekornu higijenu i sigurnost što je daje oprema. Što se tiče procesa u podrumu, moje iskustvo pokazalo je da kombinacija bačvi daje optimum: fermentacija u inoxu, zorenje u drvenoj bačvi. Ova berba pokazuje puno potencijala... možda bude kao i ona legendarna 2003. godine.", kaže naš sugovornik.

VINSKA CESTA PREMA ŠVEDSKOJ

Cilj obitelji Novak iz Banfija je doseći oko 15 hektara površina pod vinogradima te proizvodnju od 200.000 litara godišnje.

"To su temelji na koje želim postaviti svoju vinariju i ostaviti je nasljednicima. Međutim, važnom zadaćom smatram i probijanje naših vina u svijetu. Mislim da smo toliko dobri da nema mjesta na kojem se ne možemo dostojanstveno pojaviti. Nedavno smo prošli na natječaju za Švedsku preko kojeg su tražili vina kontinentalne Hrvatske. Dao sam graševinu, sauvignon i rajnski rizling, a postignemo li dogovor, trebali bismo osigurati količinu od 30.000 litara. Tri međimurska proizvođača tu količinu mogu isporučiti. Na natječaju smo prošli, no pregovori o cijeni i svim ostalim detaljima tek su pred nama. Meni u ovom slučaju više od mogućeg posla znači činjenica da su nas prepoznali kao vrhunske proizvođače.", kaže Boris Novak.

BERBU TREBA IZDRŽATI

Na pitanje koji joj je dio vinogradarsko-vinarskog procesa najmukotrpniji, Danica Novak odgovara:

"Berbu treba izdržati. Ima ona svoju draž i čar, ali to je ono što se vidi izvana. Iznutra je vrlo stresno: svaka godina je drugačija, što znači da nas svake godine čeka novi stres. Ženama je posebno teško jer nas čeka posao pripremanja hrane i za 30-ak, 40-ak ljudi. A gdje je svih preostalih stotinu poslova?!"

Izvor: 2946