Živa zemlja 06.04.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 18.04.2016. 09:41.

Međimurski vinari

Obitelji Knehtl - Medenjak iz Svetog Urbana

Svaka vinska kuća u Međimurju ima svoju priču, a u Svetom Urbanu nailazimo na treću generaciju vinogradara i vinara koji nastavljaju tradiciju obitelji Knehtl utemeljenu 1927. godine - mladu obitelj Medenjak. Bračni par Zdenka (36) i Stanko Medenjak (41) podižu dvoje djece (sedmogodišnju Vlatku i trogodišnjeg Luku), a u poslu, jednako kao i u ljubavi kojom njeguju malene, pomaže Zdenkina majka Marija Knehtl (60).

"Moj pokojni suprug Vladimir od svojih je roditelja naslijedio gorice i nastavio ih obrađivati i proizvoditi vino u manjim količinama. Zdenka je odmalena pokazivala interes te je završila poljoprivrednu školu i, evo, danas se sa suprugom sve više orijentira na vinarstvo kao jedinu djelatnost. Kad se osvrnem unatrag, čini mi se da je posao vinogradara i podrumara puno teži nego u doba moje mladosti. Zahtjevi tržišta su veliki, konkurencija ozbiljna i potrebno je neusporedivo više znanja, truda, ali i ulaganja.", kaže Marija Knehtl.
Marljivi, mladi vinari Zdenka i Stanko vrlo se pomno pripremaju za budućnost u kojoj bi svojim sortnim vinima željeli osigurati sigurnost obitelji. No, nailaze i na poteškoće:

"Zasada, pod vinogradima imamo 4 hektara, no to je premalo mislimo li se baviti isključivo vinarstvom. Po međimurskim bregima na prodaju su ostale tek manje parcele s vikendicama, što i nije najpovoljnija opcija, dok su veće parcele uglavnom rasprodane. Oprezni smo jer nismo sigurni kako će se ulazak u Europsku uniju reflektirati na ovu granu poljoprivrede koja u Međimurju pokazuje velik potencijal. Slovenski vinari svjedoče o vrlo lošim iskustvima zbog značajnog pada cijene vina. Zato smo još uvijek zadržali i tov junadi, kao “odstupnicu” u slučaju da se posao ne bude razvijao kako bismo željeli. Imamo i zemlje u nizini koja nam pomaže u prehrani stoke, ali predstavlja i dodatno opterećenje zbog velikog obima posla.", kaže Zdenka Medenjak.

U vinogradima obitelji Knehtl - Medenjak u Sv. Urbanu i Železnoj Gori uspijevaju rajnski rizling, zeleni silvanac, chardonnay, sivi pinot, sauvignon te šipon i graševina. Najbolje se sljubljuju u mješavini Urbansko za koju imaju kontrolirano porijeklo, kao i za zeleni silvanac te rajnski rizling.
Tržište je već prepoznalo vina obitelji Knehtl - Medenjak te su pred novu berbu podrumi prazni jer sve ode u okolicu Zagreba, Krapinu, Mariju Bistricu te međimurskim kupcima. Velik je to uspjeh za vinare koji su intenzivnije krenuli u proizvodnju prije svega 10-ak godina.
KUŠAONICA PRED OTVORENJEM
Podrumi ove vinske kuće su posebna priča... drvene bačve od kojih neke sežu u sredinu 30-ih godina prošlog stoljeća postrojene su poput čuvara tradicije koju nadgrađuje predanost:
"Podrum mora biti uredan... jer je vino hrana, a drvena bačva, bez obzira na razvoj tehnologije, još uvijek je nezamjenjiva u procesu dozrijevanja vina.", kaže Zdenka.
Obitelj je pred završetkom velikog ulaganja u kušaonicu za 60-ak osoba u kojoj će, uz vina, nuditi i autohtone specijalitete međimurske kuhinje - prvenstveno sir i meso z tiblice.

Šefica kuhinje je Marija Knehtl.
"U ovom mi poslu pomaže znanje koje sam stekla u poljoprivrednoj školi, neprocjenjivi su nam i savjeti stručnjaka, danas vrlo dostupni putem predavanja organiziranih iz Hortus Croatiae ili drugim načinima, a u Turističkoj zajednici Štrigove trude se da projektom Vinske ceste međimurska vina prepozna što šire tržište. No, i to je stvar budućnosti jer još uvijek je činjenica da dobro vino samo sebe reklamira i da se priča o njemu širi usmenom predajom. Većina naših stalnih kupaca upravo je na taj način čula za nas. Bilo bi dobro da ima više poticaja jer smo i mi koristili jedan za sadnju vinograda i to nam je dalo vjetra u leđa. No, o poticajima odlučuju političari, a oni nisu poljoprivrednici. Poljoprivrednik ne zna varati jer ga je zemlja tako naučila. Koliko joj daš, toliko vraća.", dodaje Zdenka.
 

UZ VJETAR
U dosadašnjem iskustvu Zdenka i Stanko iskusili su i najgoru noćnu moru vinogradara - bijes s neba...
"Udarila nas je tuča dva puta, zaredom... i značajno zaustavila u razvoju te nam je trebalo puno vremena da se potpuno oporavimo.", kaže Stanko koji je također još u djetinjstvu naučio abecedu vinogradarstva i vinarstva u rodnoj Voći. Slaže se sa suprugom da se na vlastitom iskustvu i vlastitim pogreškama najbolje uči.
Zdenku i Stanka krase skromnost i pedantnost u poslu. Sve odrađuju planski i strpljivo, pa izložbe vina ostavljaju za doglednu budućnost, kad zaokruže započete investicije.

"Nisu u ovim bačvama i kušaonici samo penezi, nego i čuda sedih lasi. Ovo je ulaganje u budućnost mojih unuka jer bez nasljednika se u ovaj posao ne kreće. Netko tko nije odrastao uz vinogradarstvo, teško može cijeniti taj posao i ono što se njime postiglo.", kaže Marija Knehtl.

Izvor: 2919