Živa zemlja 21.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:49.

Medonosno bilje treba i uzgajati

U Otoku su u nedjelju, 3. studenoga članovi Udruge pčelara Agacija priredili, uz uobičajenu edukaciju pčelara o zimskoj njezi pčela i suzbijanju varoe koju je održao dr. sc. Velimir Glumac, dr. vet. med., i razmjenu sjemena (divljeg) medonosnog bilja kojeg je sve manje zbog tretiranja usjeva i nasada s različitim kemijskim preparatima, od kojih ne stradaju samo pčele i drugi korisni kukci, već i (medonosno) bilje.
Kako sijati medonosno bilje koje bi inače samoniklo trebalo rasti u šumi i uz rubove šuma, u gajevima i šumarcima, uz živice, na poljima i livadama - pčelare je poučio šumar Tomo Nikolić, dipl. ing. šumarstva.
Naizgled čudna aktivnost kojoj su se pčelari okrenuli skupljajući sjeme medosnosnog bilja i razmjenjujući ga radi sjetve na zapuštenim njivama te površinama pogodnim za održanje takvog bilja, samo je još jedna u nizu aktivnosti koje se poduzimaju kako bi u našem preopterećenom okolišu o(p)stale bilje i životinjske vrste bez kojih nema bioraznolikosti, pa onda ni normalne egzistenicje za čovjeka kao vrstu.
Kolege međimurskih pčelara iz Vrbovca donijeli su na skup u Otok i predstavili inovaciju koja se može primijeniti na svim pčelinajcima: posebnu vršnu kupolu za košnicu od pleksiglasa kojom se iznimno poboljšava zimska mikroklima u košnici, snižava mogućnost pojave suvišne vlage i plijesni i time lakše čuva zdravlje pčelinje zajednice. (MB)

Izvor: 3056