Živa zemlja 09.05.2019. 08:17. Zadnja izmjena: 09.05.2019. 08:21.

Udruga Agacija

Međunarodni dan pčela i predavanje o očuvanju oprašivača u subotu, 18. svibnja u Čakovcu

Agacija - Udruga pčelara Međimurske županije u suradnji s udrugom Biovrt – u skladu s prirodom poziva vas na obilježavanje međunarodnog dana pčela i predavanje o očuvanju oprašivača u subotu, 18. svibnja u zgradu Scheier u centru Čakovca.

Program počinje u 9 sati i traje do 12. U sklopu programa u prizemlju zgrade članovi udruga Agacija predstaviti će svoj rad i svoje proizvode, a udruga Biovrt svoje edukativne programe s ciljem očuvanja oprašivača.

U gornjem dijelu zgrade Scheier očekuju vas zanimljiva predavanja:

  • U 9:30h Željko Trupković, predsjednik udruge Akacija službeno će otvoriti događaj, prezentirati će rad udruge Agacija i objasniti zašto obilježavamo svjetski dan pčela.
  • U 10h Silvija Kolar-Fodor, predsjednica udruge Biovrt održati će predavanje: Očuvajmo pčele i ostale oprašivače – 5 stvari koje svatko od nas može napraviti.

O predavanju: Znate li da su pčele zaslužne za 1/3 hrane koju jedemo? Da osim pčela medarica postoje i ostali brojni oprašivači, poput bumbara, leptira i ostalih vrsta pčela, poput solitarnih pčela? Suradnja s prirodom i bioraznolikost jako su bitni u i uzgoju zdrave hrane, ali i u opstanku čovječanstva. Upoznajte dio tog živog svijeta oko nas i naučite kako mu svi mi možemo pomoći u opstanku. Predavačica Silvija Kolar-Fodor otkriti će 5 stvari koje svaki pojedinac može napraviti za očuvanje oprašivača i tako doprinijeti  očuvanju bioraznolikosti za nas i za buduće generacije. Između ostalog, prezentirati će i kako napraviti hotel za solitarne pčele koje su odlični oprašivači u voćnjacima i povećavaju prinose.

O predavačici: Silvija Kolar–Fodor, predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica knjige „Vrtlarenje u skladu s prirodom“ i Priručnika za kreiranje školskih vrtova i provođenje biovrtlarskih aktivnosti, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", dnevnikom “Večernji list”, magazinom Jutarnjeg lista "D&D VRT", časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Udruga pčelara Međimurske županije Agacija osnovana je u Domašincu 1981. godine i djeluje na području Međimurske županije preko povjerenika u sekcijama u mjestima i naseljima. Agacija je jedna od najvećih pčelarskih udruga u Republici Hrvatskoj, sa otprilike 200-tinjak članova.  Cilj udruge je suradnja s Hrvatskim pčelarskim savezom te drugim srodnim organizacijama, kao i razvitak i unapređenje pčelarstva uz gospodarenje pašnim resursima na području Međimurske županije, pomoću okupljanja, aktiviranja i obrazovanja članova. Posebni naglasak stavlja se na očuvanje autohtone pasmine sive pčele (Apis melliferacarnica).