Živa zemlja 12.05.2016. 09:31. Zadnja izmjena: 12.05.2016. 10:07.

Uoči Festivala Pušipela

Međunarodno ocjenjivanje vina: U 189 uzoraka četiri "šampiona kvalitete"

U sklopu eno-gastro manifestacije "Urbanovo 2016" priređeno je međunarodno ocjenjivanje vina, a među pristiglih rekordnih 189 uzoraka bilo je 36 u kategoriji pušipel/šipon/furmint, te 153 uzorka vina drugih sorti. Međunarodna komisija kojom je predsjedala dr.sc. Ivana Alpeza, rukovoditeljica Odjela za praćenje, analizu i razvoj senzornih ispitivanja hrvatskog nacionalnog Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo u pristiglim je vinima na ocjenjivanje iz nekoliko hrvatskih regija, te iz susjednih regija Slovenije i Mađarske, prepoznala četiri šampiona kvalitete, dodijelila dva "velika zlata", 32 "zlatne diplome", 100 "srebrnih diploma", 39 "brončanih diploma" i šest priznanja za kvalitetu.

DR.SC. IVANA ALPEZA PREDSJEDNICA KOMISIJE: Zovite stručnjake u podrume - "Ne može se govoriti o "prosječnim vrijednostima vina", jer njega vina u podrumu, nakon što je u vinogradu posao obavljen, ovisi o osobnoj umješnoti, opremljenosti, brzi svakog vinara... U vinogradu se uglavnom procjenjuje kvaliteta grožđa na osnovi nekoliko temeljnih parametara, ali naši vinogradari nisu opremljeni za ispitivanje aromatskih vrijednosti, fenola kod crnih vina... Dakle, potrebna je pomoć stručnjaka uvijek, jer osobno mislim da vina nisu na razini očekivanog s obzirom na kvalitetu godine, pa se nađu i krajnosti, od besprijekornih do oksidiranih... Za godište 2014. ja bih ocijenila, ako moram, "prosjek" na između 3 i 4, a za 2015. je dobro pričekati zrelost, start je obećavajući..."

Uz dr.sc. I. Alpezu u komisiji su radili licencirani stručnjaci-enolozi iz Hrvatske i Slovenije - agronomi Tomislav Pavlešić, dr.sc. Marin Mihaljević Žulj, Andreja Brglez, Goran Marmilić, doc.dr.sc. Darko Preiner, Marijan Čižmešija, Miroslav Matovinović, Zdenko Ivanković, Aleksandar Brodski, dr.sc. Mirela Osrečak, Branka Mihaljević i Nataša Puhelek Puština. Među hrvatskim vinima iz Međimurja, Moslavine i Zagorja, slovenskim iz ljutomersko-ormoškog i prekmurskogvinogorja, te mađarskim iz Županije Zala, kvalitetom su iskočili i šampionskim su titulama okićeni u kategoriji pušipel-šipon-furmint "Pušipel prestige" iz izborne berbe 2013.g. kuće "Vina Kocijan" iz Štrigove (predikatna vina) i "Pušipel – classic" berbe iz 2015.g. Vinogradarstva-podrumarstva Cmrečnjak iz Sv. Urbana (vina redovite berbe).

Među vinima svih drugih sorti šampionskim su ocijenjeni rajnski rizling izborne berbe iz 2015.g. Jelene i Antona Kojtera iz Sv. Urbana (predikatna vina) i sauvignon berbe 2015.g. Vinogradarstva-podrumarstva Cmrečnjak iz Sv. Urbana (vina redovite berbe). Diplome i nagrade najuspješnijim vinarima dodijeljene će biti prvog dana Festivala pušipela, u petak, 13. svibnja u Štrigovi.

ANDREJA BRGLEZ, UNIV.DIPL.INŽ. IZ PTUJA, ENOLOGINJA-SAMOSTALNA SAVJETNICA: Nema "recepta" za dobro vino- "Mislim da je berba iz 2015. godine na razini "4+", ali svi znaju: nema "matematičkog recepta" za dobro vino. Dobro je vino rezultat pravovremene berbe u dobro održavanom vinogradu, u dobroj godini, a umješni uspijevaju dobrimpodrumarenjem izvući "nijansu više". Primjerice moslavci, po senzornim svojstvima, iz Hrvatske i Slovenije su jasno prepoznatljiva točka na svjetskoj vinskoj karti..."
 

Filip Jakopić iz Železne Gore i Matija Brumen iz Čakovca besprijekorno su obavili zadaću u točenju samo brojem označenih uzoraka vina iz boca odjevenih u crnu neprozirnu kukuljicu