Živa zemlja 14.05.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 19.04.2016. 12:10.

MESAP

Sedam zlata Rajku Cmrečnjaku!

Završeno je ocjenjivanje vina za ovogodišnji MESAP. Dodijeljeno je ukupno 95 medalja - jedna velika zlatna, čak 23 zlatne, 41 srebrna i 30 brončanih.

Stručna komisija predvođena dr. sc. Ivanom Alpezom iz Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo veliku zlatnu medalju odlučila je dodijeliti Zlatku Sonešajnu iz Koprivnice za traminac – izbor prosušenih bobica iz 2011. godine koji je osvojio visokih 90 bodova. Isti vinar osvojio je i zlatnu medalju za izbor prosušenih bobica graševina za koji je dobio 88 bodova. Oba vina proizvedena su 2011. godine.

Zlatnim medaljama okitio se i velik broj međimurskih vinara. Najviše, čak sedam, dobilo je vinogradarstvo – podrumarstvo Cmrečnjak, i to za izbornu berbu pušipela 2011. godine, zatim za mješavinu sorata Cuvee Krče (2011. godina), sauvignon (2012. godina), graševinu (2012. godina), silvanac zeleni (2012. godina), pušipel (2012. godina) i muškat žuti također iz 2012. godine.

Tri zlatne medalje izborio je Zdravko Dvanajščak za svoj pinot crni rose iz 2012. godine, pa za pušipel iz 2012. godine i za traminac (2012. godina). Po dvije zlatne medalje pripale su vinarijama Kerman, Nemec i Tomšić.

Kermanu za pinot sivi (2011. godina) i pušipel iste godine berbe, OPG-u Juraja Nemeca za silvanac zeleni iz 2009. godine i traminac iz 2008. godine, a Tomšiću za silvanac zeleni (2012. godina) i cabernet sauvignon iste godine proizvodnje.

Po jedna zlatna medalja pripala je Ivanu Balu iz Jalžabeta za chardonnay (2012. godina), zatim Jeleni i Antunu Kojteru iz Svetog Urbana za izbornu berbu graševine iste godine, OPG-u Crnko za cuvee-mješavinu-izbor prosušenih bobica (2011. godina), Ignacu Šardiju za rajnski rizling (2012. godina), obitelji Turk iz Vučetinca za sauvignon iste godine i Agromeđimurju d.d. za chardonnay (2012. godina).

Zdravku Dvanajščaku pet srebrnih medalja
Dodijeljena je i 41 srebrna medalja. Najviše, pet medalja, izborio je Zdravko Dvanajščak za pinot bijeli, zatim za traminac, pinot crni, DK Grofovo cuvee-mješavina sorata i moslavac – preločko.

Po tri srebrne medalje pripale su Cmrečnjaku, Kunčiću i Tomšiću. Cmrečnjaku za pjenušac, rajnski rizling i pinot crni, Kunčiću za rajnski rizling, chardonnay i muškat žuti, a Tomšiću za muškat žuti, sauvignon i pušipel.

Po dvije srebrne medalje dobit će Alojz Novak za sauvignon i pušipel, zatim vina Marijana Matijašeca iz Lovrečan Brega - sorte chardonnay i pinot sivi, Branimir Jakopić za muškat žuti i pušipel, OPG Knehtl – Medenjak iz Svetog Urbana za rizling rajnski i silvanac zeleni, Boris Novak za graševinu i muškat žuti, Bojan Štampar za silvanac zeleni i sauvignon te Vladimir Kocijan za svoj pušipel i sauvignon.

Po jedno srebro dodijelit će se redom za sauvignon Agromeđimurja, mješavinu sorata bijelog vina Dražena Belovića iz Nedelišća, rajnski rizling Milivoja Kossija, pušipel Jelene i Antuna Kojtera, sauvignon Ivana Jurgeca iz Strahoninca, također sauvignon Ignaca Šardija iz Selnice, graševinu Vina Kerman Nedelišće, rizling rajnski Dragutina Branilovića iz Nedelišća, silvanac zeleni OPG-a Juraj Nemec iz Štrigove te graševine Gorana Mačeka također iz Nedelišća i Josipa Oletića iz Stanetinca.
 

Goran Maček osvojio četiri bronce
Bronca je dodijeljena za 30 vina. Najviše, četiri medalje osvojio je Goran Maček iz Nedelišća za pinot crni, zatim za pinot sivi, rizling rajnski i za mješavinu sorata Vino Maček.

Po tri medalje pripadaju Draženu Beloviću iz Nedelišća za sauvignon, muškat žuti i rizling rajnski, Marijanu Serecu za mješavinu sorata Sercovo vino, muškat žuti i traminac, OPG-u Juraj Nemec za rizling rajnski, sauvignon i muškat žuti te Borisu Novaku za sauvignon, chardonnay i pušipel.

Po dva odličja dodijelit će se Milanu Horvatu za mješavinu sorata Svetourbanska kapljica i pinot sivi, Dragutinu Kunčiću za pušipel i graševinu, OPG-u Milivoj Kossi za pušipel i graševinu, Bojanu Štamparu za muškat žuti i pušipel te Vinima Horvat također za muškat žuti i pušipel.

Po jednu medalju dobit će Dragutin Branilović za mješavinu sorata, Agromeđimurje d.d. za pušipel, Josip Oletić za sauvignon i Vladimir Kocijan za graševinu. Komisija je uz medalje dodijelila i jedno priznanje - obitelji Turk iz Vučetinca za pušipel.

Potpisi na priznanja – ovih dana
"Velik broj zlatnih medalja svjedoči o visokoj kvaliteti međimurskih vina kojih je i najviše bilo prijavljeno na ocjenjivanje.", kažu u komisiji u kojoj su, uz već spomenutu dr. Alpezu bili i dr. sc. Marko Karoglan i Zdenko Ivanković s Agronomskog fakulteta, Branka Mihaljević (Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo), Goran Marmilić (Agrolab) i Marijan Čižmešija (PSS).

Što se tiče činjenice da priznanja za vina nagrađena na prošlogodišnjem Mesapu nisu bila potpisana, na što je upozorio i čitatelj lista Međimurje, u komisiji kažu kako se taj propust dogodio iz tehničkih razloga.

Doktorica Alpeza bila je spriječena potpisati priznanja, no, to će, najavljeno je, učiniti ovih dana – kad će se potpisivati i priznanja za ovogodišnje dobitnike.

Izvor: 3029