Živa zemlja 05.11.2016. 08:15.

Jedanaesti po redu

Ministar poljoprivrede svečano otvorio voćarski sajam u D. Kraljevcu

Poljoprivreda je dio života, jedno nasljeđe, te koristan suživot sa prirodom, a da smo mi Međimurci toga svjesni leži u činjenici da imamo 53.000 hektara poljoprivredne površine od čega 51.000 obradive površine, ali i da proizvodimo 20 tisuća tona jabuke, objasnio je Matija Posavec, župan Međimurske županije, županije domaćina međunarodnog Voćarskog sajma koji je u Donjem Kraljevcu svoja vrata otvorio po 11. put.

Poljoprivreda u Međimurju ima dugogodišnju tradiciju, posebice kada se radi o uzgoju voća, a ujedno se oko 25 posto hrvatske jabuke proizvede upravo na samom sjeveru zemlje. Stoga je itekako opravdano upravo u Međimurskoj županiji govoriti o voćarstvu, njegovim dobrim stranama, ali i problemima koji su ga zadesili elementarnom nepogodom, a dijalogu se pridružio i ministar poljoprivrede RH Tomislav Tolušić, koji je tijekom svog službenog posjeta Međimurju svečano otvorio sajam, te se dotaknuo ključnih tema s mnogobrojnim izlagačima u okviru obilaska sajma.

Župan Posavec pozvao ministra da pomogne našim voćarima!

Zaustavljanje tradicije sajmovanja u Donjem Kraljevcu ne dopušta organizator, Općina koja je ponosna da svake godine imaju čast biti regionalno središte eminentnih stručnjaka i proizvođača iz domene voćarstva, što su svojim dugogodišnjim radom te prepoznatljivošću i zaslužili.

15 dobitnika plaketa na 1. hrvatskom ocjenjivanju voćnih vina

U prvom planu Sajma i ove je godine promocija voćara, njihovih proizvoda i stvaranje kontakata, a okolnosti koje su ove godine zadesile voćare, zahtijevaju okretanje voćarske proizvodnje prema novim viđenjima uzgoja, ali i plasmanu krajnjeg proizvoda. Ovogodišnji podnaslov Sajma – Slatke tajne voća i voćnih prerađevina donio je i 1. ocjenjivanje voćnih vina u zemlji. Pritom su priznanja pripala 15 proizvođača, a zlatne plakete OPG-u Črnčec Radovan, pobjedniku u tri kategorije, te OPG-u Posedi predali su ministar, župan i organizatori.

Uz njih nagrađivana vina imaju IDA NOVA, OPG Koprivčić Ana, OPG Žugec Rudolf, BI-MARCT d.o.o, PG Smetko, OPG Dragan Radić, OPG Jaić Krasnik, OPG Sirovica, OPG Šafarić i Stjepan Barčanec.

Svečanost je upotpunio program Dječjeg vrtića Ftiček Donji Kraljevec, nastup Zbora Osnovne škole Donji Kraljevec, ali i najmlađa sekcija djevojčica Kulturno - umjetničkog društva Općine Donji Kraljevec.

Okrugli stol dao odgovore na ključna pitanja hrvatskog voćarstva

Ovogodišnji sajam u dva dana, petak 4. i subotu 5. studenog nudi niz predavanja, veliki izložbeni prostor, stručne skupove, radionice i degustacije s aktualnim temama iz domene voćarstva, uz niz aktivnosti pripremljenih za djecu i mlade, ali i prezentaciju učeničkih zadruga međimurskih škola.

Najzanimljiviji stručnjacima i proizvođačima bio je okrugli stol Krah hrvatskog voćarstva ili prilika za novi početak?!, na kojem je o stanju u voćarstvu uz prisustvo ministra govorio dr.sc. Željko Prgomet te gosti predavači, uz stavljen naglasak na viđenje o trenutnim događajima i budućnosti hrvatskog voćarstva.

Voćari su se pritom dotakli teme mraza koji je pogodio Međimursku županiju, iznijeli mišljenja na temu poreznog sustava i utjecaja na voćare, te naglasili na koji se način voćarima može pomoći u daljnjem opstanku, uz primjere dobre prakse iz Njemačke i Slovenije.

Izvor: